Η heavy metal διασκευή του τραγουδιού «Τα δειλινά» του Γιώργου Ζαμπέτα

Γνωρίζουμε την ιστορία της «Μισιρλού» που έγινε παγκοσμίως γνωστή σε ροκ διασκευή, θα σας πούμε και για την ροκ εκδοχή του τραγουδιού «Τα δειλινά» του Γιώργου Ζαμπέτα.

Η heavy metal διασκευή του τραγουδιού «Τα δειλινά» του Γιώργου Ζαμπέτα

Οι Holy Martyr, ένα heavy metal συγκρότημα από την Ιταλία, ανακάλυψε το κλασικό ελληνικό λαϊκό τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα «Τα δειλινά».

Είναι ένα τραγούδι που ηχογραφήθηκε το 1965 σε στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη ή Τσάντα, επειδή κουβαλούσε πάντα πάνω του μια τσάντα, όπου φύλαγε τους στίχους του.

Σε δισκάκι 45 στροφών το τραγούδησε η νεαρή Βίκυ Μοσχολιού, και ήταν μια από τις πρώτες της μεγάλες επιτυχίες.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ζαμπέτα, η Μοσχολιού ήταν η... τρίτη του επιλογή. Οι δύο πρώτες ήταν ο Πέτρος Αναγνωστάκης και η Πόλυ Πάνου. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας δεν είπαν το τραγούδι και το τραγούδησε η «μικρή» Βίκυ Μοσχολιού.

Οι Holy Martyr από την άλλη είναι ένα χεβιμεταλάδικο συγκρότημα από την Ιταλία, που ιδρύθηκε το 1996, και παραμένουν εν δράσει μέχρι τις ημέρες μας και μάλιστα με επιτυχία.

Ήταν 2003 αποφάσισαν να κάνουν ένα LP με έξι τραγούδια που να έχουν σχέση με την Ελλάδα και γενικό τίτλο: "Ηail to Hellas".

Τα πέντε από τα έξι τραγούδια ήταν δικά τους , εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα, και το έκτο ήταν «Τα Δειλινά» του Γιώργου Ζαμπέτα, που όμως δεν έγραψαν το όνομά του αλλά το καταχώρησαν σαν ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι.