Ο εμπνευστής των τεσσάρων προέδρων δεν είδε το δημιούργημα του

Στις 4 Οκτωβρίου 1927 ξεκίνησαν οι εργασίες για το Εθνικό μνημείο του όρους Rushmore στη Νότια Ντακότα των Η.Π.Α με τις μορφές τεσσάρων προέδρων των Η.Π.Α., ύψους 18 μέτρων, τις οποίες σκάλισαν στη γρανιτένια πλαγιά του όρους ο γλύπτης Gutzon Borglum και ο γιος του ο Lincoln.

Ο εμπνευστής των τεσσάρων προέδρων δεν είδε το δημιούργημα του

Οι τέσσερις πρόεδροι είναι ο George Washington, ο Thomas Jefferson, ο Theodore Roosevelt και ο Abraham Lincoln και η ιδέα για την κατασκευή του μνημείου πιστώνεται στον ιστορικό Doane Robinson.

Οι Ινδιάνοι της φυλής Λακότα, για τους οποίους το βουνό ήταν τόπος ιερός είχαν δώσει στο όρος Rushmore το όνομα Six Grandfathers. Οι άποικοι απέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής μετά τις συγκρούσεις και τις σφαγές των Ινδιάνων τη διετία 1876-77.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1927 και χρειάστηκαν 14 χρόνια για να τελειώσει το σκάλισμα, που γινόταν κυρίως το καλοκαίρι, αφού οι χειμώνες της περιοχής είναι σκληροί. Συνολικά περίπου 400 άτομα εργάστηκαν για να τελειώσει το μνημείο και χρειάστηκε αμέτρητος δυναμίτης (περίπου το 90% του βουνού ήταν σκαλισμένο με χρήση δυναμίτη) και επικίνδυνες αναβάσεις, αλλά ούτε ένα άτομο πέθανε κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Ο Μπόργκλουμ πέθανε από φυσικά αίτια το 1941, μόλις έξι μήνες πριν ολοκληρωθεί το έργο. Ο γιος του, ο Λίνκολν, που πήρε το όνομά του από τον αγαπημένο πρόεδρο του πατέρα του, ανέλαβε στη συνέχεια και υπήρχαν περίπου 30 εργαζόμενοι στο βουνό.

Στην ταινία του Alfred Hitchcock "North by Northwest" υπάρχει μια ολόκληρη σεκάνς πάνω στα κεφάλια των προέδρων με τον Cary Grant και την Eva Marie Saint να τους καταδιώκουν οι κακοί.

Το μνημείο επισκέπτονται κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια άνθρωποι.