Έτσι «χώρισαν» Βουγιουκλάκη και Φίνος

Μια ταινία, «Ο Αστερισμός της Παρθένου» αναδείχθηκε σε ακανθώδες ζήτημα που οδήγησε σε ρήξη τον κορυφαίο έλληνα κινηματογραφικό παραγωγό  με την εθνική μας σταρ

Έτσι «χώρισαν» Βουγιουκλάκη και Φίνος

«Ο Αστερισμός της Παρθένου» είναι ταινία του 1973, παραγωγής Φίνος Φιλμ που προοριζόταν αρχικά για την Αλίκη Βουγιουκλάκη και θα γυριζόταν το 1966. Είχε μάλιστα προηγηθεί μια φοβερή συνέντευξη της Αλίκης και του Γιώργου Τζαβέλλα.

Ωστόσο η δημοφιλής ηθοποιός φοβούμενη ξανά ότι μπορεί να πληγεί το κύρος της και το πρότυπο του καλού κοριτσιού που είχε με τόσο κόπο κτίσει, αρνήθηκε τον επίμαχο ρόλο της ιερόδουλης.

Το 1966 εγκαταλείφθηκε το φιλόδοξο σχέδιο εξαιτίας της ηχηρής άρνησης της Βουγιουκλάκη. Ίσως και ο Φίνος δίσταζε να την εκθέσει σε ένα τόσο τολμηρό ρόλο.

Όταν η ιδέα της ταινίας έπεσε ξανά στο τραπέζι επτά χρόνια αργότερα, η Αλίκη δεν εμφανίστηκε στο πλατό και τότε επήλθε οριστική ρήξη με τον Φίνο και την εταιρία του. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος δόθηκε στην Ζωή Λάσκαρη αλλά ο Γιώργος Τζαβέλλας που είχε γράψει το σενάριο, υπέστη εγκεφαλικό και δεν ήταν σε θέση να σκηνοθετήσει. Τότε ανέλαβε ο Γιάννης Δαλιανίδης στη μοναδική συνεργασία που είχε με τον Τζαβέλλα.

Η ταινία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις αίθουσες στις 3 Δεκεμβρίου 1973 και έκοψε 120.010 εισιτήρια, ενώ κατατάχθηκε 5η ανάμεσα σε 44 άλλες ταινίες της ίδιας σεζόν. Στην ελληνική τηλεόραση προβλήθηκε πρώτη φορά το 1979, χαρακτηρισμένη ως ακατάλληλη.

Η Βουγιουκλάκη δήλωσε αργότερα ότι δεν ήταν σίγουρη αν άξιζε τον κόπο όλη αυτή η ενασχόλησή της με τον κινηματογράφο, ξεχνώντας προφανώς πως σε αυτές τις ταινίες που ίδια αποκαλούσε «απλοϊκές» και «αφελείς» χρωστούσε την τεράστια φήμη της.