O Mητροπολίτης Τιμόθεος που κυνηγούσε τους χίπηδες στα Μάταλα

Ο Μητροπολίτης Τιμόθεος που ορκίστηκε να διώξει τους χίπηδες από τα Μάταλα Κρήτης.

O Mητροπολίτης Τιμόθεος που κυνηγούσε τους χίπηδες στα Μάταλα

Ο μεγαλύτερος πολέμιος των Παιδιών των Λουλουδιών, πριν από 50 χρόνια στα Μάταλα, υπήρξε ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Τιμόθεος, που το 1978 έγινε και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Ήταν άνθρωπος με σπουδαία μόρφωση και πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, αλλά είχε την πεποίθηση πως τα Παιδιά των Λουλουδιών ήταν Παιδιά του Διαβόλου.

Έτσι κήρυξε ανένδοτο αγώνα, να φύγουν οι χίπηδες από την Κρήτη, στην αρχή με πύρινα άρθρα του στο περιοδικό ΑΝΑΓΓΕΝΗΣΙΣ, που ο ίδιος, στο μοναστήρι του, τύπωνε, ύστερα εκδίδοντας Εγκύκλιο προς τους Εφημέριους των Εκκλησιών να ενωθούν μαζί του στον αγώνα.

Μάταλα, διάσημα λόγω χίπις, τα ύμνησε η Τζόνι Μίτσελ

Δεν δίστασε να απευθυνθεί και στον δικτάτορα Παπαδόπουλο, απειλώντας μάλιστα, πως αν δεν έκανε τίποτε και αυτός θα αναγκαζόταν να χρησιμοποιήσει τη «θεϊκή του εξουσία», εννοώντας ίσως πως θα αφόριζε και αυτόν, μαζί με τους χίπηδες.

Μάταλα – Μανώλης Νταλούκας

Τον Ιούνιο του 1968, ο Τιμόθεος απηύθυνε Εγκύκλιο προς τους Αιδεσιμότατους Εφημέριους των ιερών Εκκλησιών της Μητροπόλεως, ισχυριζόμενος πως οι χίπηδες είχαν κάνει τις σπηλιές των Ματάλων «φωλιές διαφθοράς» και πως οι κοπέλες εκεί «εκδίδονταν για να ζήσουν».

Έγραφε ακόμα, πως στα Μάταλα γίνονταν «ανήκουστα όργια», υπήρχαν ναρκωτικά και βρωμιά και πως κινδύνευαν τα κρητικόπουλα να μολυνθούν από αυτόν τον τρόπο ζωής του Διαβόλου.

Τα παιδιά όμως που ταξίδευαν τότε στις σπηλιές των Ματάλων, στην πλειοψηφία τους ήταν παιδιά πολύ μορφωμένα (πολλά είχαν τελειώσει το Χάρβαρντ), που ήθελαν να ζήσουν για λίγο μακριά από τον καταναλωτικό κοινωνικό πρότυπο και έψαχναν εναγωνίως να βρουν ουσιαστικές αλήθειες. Παιδιά ειρηνόφιλα, ζητούσαν τον Θεό της Αγάπης, με έναν δικό τους τρόπο.

Σε μία προσπάθεια συμφιλίωσης, πήγε και τον βρήκε ζευγάρι, ζητώντας του να μεταβεί στις σπηλιές, να δει την αλήθεια και να τους παντρέψει. Ο Μητροπολίτης, στο ζευγάρι απάντησε...

«Για να σας παντρέψω, θα πρέπει πρώτα να φύγετε από τα Μάταλα, να μετανοήσετε, να κουρευτείτε, να ντυθείτε, να αναθέσω σε έναν κληρικό να σας κατηχήσει στην Ορθοδοξία και όταν έλθει ο καιρός θα γίνει και ο γάμος».

Τα παιδιά έφυγαν απογοητευμένα και τελικά παντρεύτηκαν με τον χίπικο τρόπο. Μία μοναδική φωτογραφία δείχνει εκείνη την τελετή, που έγινε κάτω από τις σπηλιές. Η νύφη, στεφανωμένη με λουλούδια και λευκό μίνι φόρεμα, κοιτάζει τον γηραιότερο χίπυ που ζούσε και αυτός στις σπηλιές και που προφανώς εκτέλεσε τα χρέη παπά. Στεφανώθηκαν στο όνομα του ήλιου, της γης και της θάλασσας, δηλώνοντας πίστη στον απροσδιόριστο Θεό της Αγάπης.

ΠΗΓΗ: www.ogdoo.gr