Ο Ποπάι αύξησε την κατανάλωση στο σπανάκι και του έκαναν άγαλμα

Ο Ποπάι ανακηρύχθηκε ως ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων στις ΗΠΑ το 1938, ξεπερνώντας ακόμη και τον Μίκι Μάους και «γεννήθηκε» το 1929!

Ο Ποπάι αύξησε την κατανάλωση στο σπανάκι και του έκαναν άγαλμα

Ο Ποπάι ο ναύτης, ένας από τους πιο αγαπημένους παιδικούς ήρωες, κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε κόμικ στο 1929, σε μία σειρά κόμικς αμερικανικής εφημερίδας, από την πένα του Elzie Crisler Segar. Γκρινιάρης, αλλά καλόκαρδος, δεν αποχωρίζεται ποτέ την πίπα και τη ναυτική στολή του.

Όταν βρίσκεται σε μπελάδες τρώει σπανάκι, που του δίνει υπεράνθρωπη δύναμη για να υπερασπιστεί και να σώσει, συχνά, την αγαπημένη του Όλιβ. Στον κινηματογράφο ο Ποπάι πρωτοεμφανίστηκε το 1933, στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Οι περιπέτειες του Ποπάι του ναυτικού». Η καριέρα του στη μεγάλη οθόνη έμελε να είναι ακόμη πιο ένδοξη απ' ότι στις εφημερίδες.

Το 1980 γυρίστηκε στη Μάλτα η ταινία του Robert Altman με τίτλο «Popey» και πρωταγωνιστές τον πρόσφατα εκλιπόντα Robin Williams στον ομώνυμο ρόλο και την Shelley Duvall στο ρόλο της Όλιβ.

Το «χωριό του Ποπάι», όπου έγιναν τα γυρίσματα, διατηρείται ως τις μέρες μας, σαν τουριστικό αξιοθέατο για τους επισκέπτες της Μάλτας.

Η δημοτικότητά του οφείλεται κατά πολύ και στο σπανάκι, η λατρεία του για το οποίο συνέβαλε στην αύξηση της κατανάλωσης του λαχανικού κατά 33%. Οι αμερικανοί σπανακοπαραγωγοί τού το αναγνώρισαν και το 1937 έστησαν το άγαλμά του στην Κρίσταλ Σίτι, μία πόλη του Τέξας που ζει κυρίως απ' το σπανάκι.