Πώς ο Ωνάσης λάνσαρε τα τσιγάρα για γυναίκες στο Μπουένος Άιρες και το τρικ για τις αποζημιώσεις

Ο Ωνάσης ξεκίνησε στο Μπουένος Άιρες την επενδυτική δραστηριότητα του με το πλασάρισμα τσιγάρων για γυναίκες και το τρικ για να παίρνει γενναίες αποζημιώσεις... 

Πώς ο Ωνάσης λάνσαρε τα τσιγάρα για γυναίκες στο Μπουένος Άιρες και το τρικ για τις αποζημιώσεις

Η πρώτη επενδυτική προσπάθεια του Αριστοτέλη Ωνάση ήταν μια μικρή επιχείρηση εισαγωγής καπνού και κατασκευής τσιγάρων. Τον καπνό τον εξασφάλιζε ο πατέρας του μέσω Τουρκίας.

Έπρεπε όμως να τα λανσάρει στην αγορά και βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο, αφού πέταγε σε πολυσύχναστους δρόμους του Μπουένος Άιρες άδεια πακέτα και προώθησε τα ελαφρά τσιγάρα για γυναίκες, με ροζ φίλτρο και χρυσό χαρτί.

Ο Ωνάσης στόχευσε στον αυξανόμενο αριθμό των γυναικών καπνιστριών, με τη χειραφέτηση των γυναικών στη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Πίστευε επίσης ότι το τουρκικό χαρμάνι θα άρεσε περισσότερο στις γυναίκες από το βαρύτερο ταμπάκο της Κούβας.

Η μικρή βιοτεχνική μονάδα κατασκευής τσιγάρων δημιούργησε τα πακέτα «Primeros» και «Οσμάν», με τη ροζ και χρυσαφί απόχρωση, για να ελκύουν τις γυναίκες. Όταν η διάσημη σοπράνο της Αργεντινής Κλαούντια Μούθιο, που αγαπούσε το τούρκικο χαρμάνι, εμφανίστηκε στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας καπνίζοντας τα τσιγάρα του, ο Ωνάσης εξασφάλισε άμεσα την καλύτερη διαφήμιση. Δεν άργησαν μάλιστα να γίνουν και ζευγάρι, καθώς ως γνωστόν ο Σμυρνιός γυναικάς είχε… αδυναμία στις διασημότητες.

Ο καπνός ερχόταν μέσω της Γένοβα όπου έμπαινε σε πλοία για την Αργεντινή. Εκεί ο Ωνάσης ράντιζε τα φορτία του καπνού με θαλασσινό νερό και έπαιρνε αποζημίωση από τους ασφαλιστές ισχυριζόμενος ότι καταστράφηκαν από τη θάλασσα κατά τη μεταφορά τους. Οι αποζημιώσεις αποδείχθηκαν ένα πολύ καλό συμπλήρωμα στα νόμιμα κέρδη του.