Ο αυτοσχεδιασμός του Τζο Πέσι στην ταινία «Τα Καλά Παιδιά» - Πώς την εμπνεύστηκε από τη μαφία

Η εξαιρετική ερμηνεία του Τζο Πέσι στα «Καλά Παιδιά» του χάρισε το Όσκαρ δευτέρου ανδρικού ρόλου.

Ο αυτοσχεδιασμός του Τζο Πέσι στην ταινία «Τα Καλά Παιδιά» - Πώς την εμπνεύστηκε από τη μαφία

Μία από τις πιο τρομακτικές σκηνές στον κινηματογράφο είναι ο περίφημος διάλογος γνωστός ως «είμαι αστείος;» μεταξύ του Τζον Πέσι και του Ρέι Λιότα, στη γκανγκστερική ταινία «Τα Καλά Παιδιά» (“Goodfellas”) του 1990 του Μάρτιν Σκορτσέζε.

Η ταινία έχει ως θέμα της την αληθινή ιστορία του Χέρνρι Χιλ, ενός μικρομαφιόζου στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ρόλο που ερμηνεύει ο Ρέι Λιότα.

Όταν αντιλαμβάνεται ότι η μαφία πρόκειται να τον σκοτώσει, εξαιτίας της εμπλοκής του στο εμπόριο ναρκωτικών, γίνεται πληροφοριοδότης του FBI. Μπαίνει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και καταθέτει εναντίον άλλων μαφιόζων στις δίκες τους.

Αδελφικός φίλος του Χιλ είναι ο Τόμι Ντεβίτο, ένας παρανοϊκός εκτελεστής της μαφίας που εκτός από συμβόλαια θανάτου, σκοτώνει και ανθρώπους για ασήμαντες αφορμές.

Στο ρόλο αυτό είναι ο Τζο Πέσι. Η εξαιρετική ερμηνεία του στα «Καλά Παιδιά» του χάρισε το Όσκαρ δευτέρου ανδρικού ρόλου και τον καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του αμερικανικού κινηματογράφου.

«Είμαι αστείος; Σαν κλόουν;»

Στη συγκεκριμένη σκηνή, ο Ντεβίτο (Πέσι) ενώ πίνει σ’ ένα μπαρ με τον Χιλ (Λιότα) και άλλους μαφιόζους φίλους τους αρχίζει να τους διηγείται μια αστεία ιστορία. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Ντεβίτο εμφανίζεται στην ταινία ως ένας βίαιος και παράφρονας δολοφόνος. Το στοιχείο ότι θέλει να δείξει στην παρέα του ότι είναι και αστείος κάνει τον χαρακτήρα του ακόμη πιο σατανικό!

Όλοι γελούν, και ο Λιότα του λέει ότι είναι αστείος.

Αστείος;» απαντά ο Ντεβίτο. «Νομίζεις ότι είμαι αστείος; Αστείος, πως; Σαν κλόουν; Σε διασκεδάζω;»

Στην ταινία «Τα Καλά Παιδιά» υπάρχει πολύ βία. Όμως, η συγκεκριμένη σκηνή φαινομενικά είναι «αθώα», αφού δεν υπάρχει καθόλου βία. Ακόμη και αυτή την κάνει ανατριχιαστική ο άκρως ρεαλιστικός τρόπος που παίζει ο Τζο Πέσι.

Δεν είναι μόνο τα λόγια που χρησιμοποιεί, αλλά και ο τρόπος που τα απευθύνει στον Λιότα. Ο Πέσι αυξάνει με τέτοιο τρόπο την ένταση, που ο θεατής αγωνιά ότι στο τέλος της σκηνής θα χτυπούσε ή και θα σκότωνε τον Λιότα!

«Αυθόρμητο» παίξιμο;

Το εντυπωσιακό με τη σκηνή αυτή είναι ότι οι άλλοι ηθοποιοί, εκτός του Πέσι και του Λιότα επίσης διακατέχονται από πραγματική αγωνία καθώς ο διάλογος δεν υπήρχε στο σενάριο με τη μορφή αυτή.

Υπάρχει μία φήμη ότι ο διάλογος του Πέσι με τον Λιότα ξεκίνησε αυθόρμητα από τον πρώτο και ο δεύτερος απλά του απαντούσε και εκείνος αυθόρμητα. Επίσης, ότι ούτε καν ο σκηνοθέτης, Μάρτιν Σκορτσέζε, γνώριζε από πριν για τον διάλογο αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι στις γκανγκστερικές ταινίες «Καλά Παιδιά», «Καζίνο» και «Ο Ιρλανδός» όπου παίζει ο Πέσι έχει πράγματι προσθέσει στα λόγιά του φράσεις που δεν υπήρχαν στα σενάριά τους. Κάποιες απ’ αυτές τις φράσεις έχουν γίνουν κλασικές ατάκες στον κινηματογράφο, όπως για παράδειγμα:

«Αν μπορείς να καθαρίσεις ένα πρόεδρο των ΗΠΑ μπορείς να καθαρίσεις τον πρόεδρο ενός συνδικάτου. Το ξέρεις και το ξέρω»

«Είμαι ένας τρελάρας μακαρονάς μανιτάρι, αυτό είναι;»

Στα «Καλά Παιδιά», όταν η μάνα του τον ρωτά γιατί δεν βρίσκει μία καλή κοπέλα, εννοώντας να παντρευτεί, ο Πέσι απαντά αυθόρμητα:

«Ναι μάνα, κάθε βράδυ βρίσκω μία καλή κοπέλα, και το πρωί είμαι ελεύθερος».

Τη μητέρα του χαρακτήρα του Πέσι στα “Καλά Παιδιά” ερμηνεύει η μητέρα του σκηνοθέτη της ταινίας Σκορτσέζε, Κάθριν, που δεν ήταν επαγγελματίας ηθοποιός. Στιγμιότυπο από τη σκηνή που ρωτά τον Πέσι αν θα βρει και εκείνος επιτέλους ένα καλό κορίτσι να κάνει οικογένεια. Πηγή: IMDB

Ο Τζο Πέσι είχε μεγαλώσει στο Νιου Τζέρσει σε γειτονιά όπου υπήρχαν μαφιόζοι. Έτσι από μικρός είχε έλθει σε επαφή με χαρακτήρες σαν αυτούς που χρόνια αργότερα θα έπαιζε στον κινηματογράφο. Έτσι γνώριζε τον τρόπο που μιλούσαν και τις ιδιάζουσες εκφράσεις τους.

Μία δυσάρεστη εμπειρία

Όμως, στην περίπτωση του διαλόγου του Πέσι με τον Λιότα, αυτός υπήρχε στο σενάριο της ταινίας αλλά σε διαφορετική μορφή. Όταν το διάβασε ο Πέσι είπε στον Σκορτσέζε ότι κάτι παρόμοιο του είχε συμβεί όταν ήταν μικρός και εργαζόταν ως σερβιτόρος σ’ ένα εστιατόριο.

Ένας θαμώνας που ήταν γνωστό ότι ήταν μαφιόζος έλεγε ένα αστείο στην παρέα του. Ο Πέσι που εκείνη τη στιγμή έτυχε να τους σερβίρει, την άκουσε και είπε στον μαφιόζο ότι «ήταν αστείος». Τότε εκείνος ρώτησε θυμωμένα τον μικρό Πέσι αν όντως τον θεωρούσε αστείο και αν τον διασκέδαζε. Δεν έγινε κάτι στη συνέχεια, αλλά ο Πέσι τρόμαξε από την αντίδραση του μαφιόζου.

Ο Σκορτσέζε συμφώνησε ο Πέσι να παίξει τη σκηνή όπως εκείνος την είχε ζήσει στην πραγματικότητα. Αυτή η δυσάρεστη εμπειρία του ήταν που χρόνια αργότερα τον βοήθησε να κάνει τη σκηνή αυτή μία από τις πιο ανατριχιαστικές στον κινηματογράφο.

Η έκπληξη στα πρόσωπα των συμπρωταγωνιστών του Πέσι είναι αυθεντική και όχι στημένη!

Ο Μάρτιν Σκορτσέζε

Ο Σκορτσέζε για να κάνει τη σκηνή ακόμη πιο ρεαλιστική, με εξαίρεση τον Λιότα, δεν είπε στους άλλους ηθοποιούς ότι είχαν αλλάξει τα λόγια του Πέσι. Επίσης, αποφάσισε αντί να κάνει ζουμ στα πρόσωπα των δύο πρωταγωνιστών, Πέσι και Λιότα, όπως προέβλεπε το σενάριο, η κάμερα να συνεχίσει να τραβά από απόσταση.

Ο Σκορτσέζε ήθελε να αποτυπωθεί στο φιλμ η αντίδραση των άλλων ηθοποιών στον Πέσι. Η έκπληξή τους στη σκηνή είναι αυθεντική! Το καταπληκτικό είναι ότι και ο Λιότα, παρ’ όλο που ήταν ενήμερος για την αλλαγή στο σενάριο, δείχνει αμήχανος. Αργότερα σε συνεντεύξεις του ισχυριζόταν ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα του πολύ ρεαλιστικού τρόπου που έπαιζε ο Πέσι. Ήταν κάτι που τον αιφνιδίασε.

Ο πρωταγωνιστής στα “Καλά Παιδιά” Ρέι Λιότα πέθανε το 2022. Η ερμηνεία του στη συγκεκριμένη ταινία θεωρείται ως η καλύτερη του στον κινηματογράφο. Πηγή: Reddit

Όταν τελείωσε η λήψη της σκηνής, ο Σκορτσέζε πλησίασε τον Πέσι και του είπε ότι ήταν «τρομακτικός».

Εκείνος τότε τον κοίταξε σοβαρά και τον ρώτησε «Τρομακτικός;» «Νομίζεις ότι είμαι τρομακτικός;» «Τρομακτικός, πως; Σε τρομάζω;»

Ήταν μία παρωδία της σκηνής που είχε μόλις γυρίσει. Φυσικά, όλοι μέσα στο στούντιο λύθηκαν στα γέλια με αυτά που είπε ο Πέσι στον Σκορτσέζε!

Πηγή: mixanitouxronou.gr