Όταν ο Χιώτης έπαιξε Θεοδωράκη την περίοδο της χούντας

Ο Μανώλης Χιώτης, ουκ ολίγες φορές δεν λογάριασε τη χούντα και εκφράστηκε ελεύθερα με τον φόβο σύλληψης του.

Όταν ο Χιώτης έπαιξε Θεοδωράκη την περίοδο της χούντας

Ως γνωστόν έκανε καντάδα του στον Μίκη, έξω απ’ τις φυλακές του Ωρωπού, ενώ είχε κάνει κι άλλες αναφορές στον Θεοδωράκη, με κίνδυνο της ελευθερίας του.

Όπως διηγήθηκε ο Χρήστος Νικολόπουλος στο Κώστα Μπαλαχούτη «Στου Μοστρού στη Πλάκα, το πρόγραμμα ήταν κυρίως με τραγουδιστές του ελαφρού, όπως η Μάγια Μελάγια αλλά υπήρχε και η λεγόμενη λαϊκή ώρα. Μαέστρος ήταν ο Κώστας Κλάββας. Θυμάμαι ένα βράδυ ήρθε ο Χιώτης σαν πελάτης. Μόλις είχε επιστρέψει από μια πολύχρονη παραμονή στην Αμερική που νομίζω του στοίχισε αρκετά και σε καλλιτεχνικό και σε προσωπικό επίπεδο.

Τον εκφράζανε το Μανώλη αυτά τα κοσμικά κέντρα. Κάποια στιγμή τον προσκάλεσαν από την ορχήστρα κι εκείνος ανέβηκε στην πίστα… και έπαιξε Θεοδωράκη. Κι ας είχε η Χούντα απαγορέψει την εκτέλεση των τραγουδιών του. Έπαιξε με το μπουζούκι «Στο περιγιάλι το κρυφό», αλλά αρπέζ, με τα δάχτυλα, σαν κλασική κιθάρα. "Ζωγράφισε" ακόμα κάνα δύο τραγούδια, χόρεψε και το ζεϊμπέκικό του για το οποίο φημιζότανε… Χτύπαγε με το τακούνι την πίστα. Τρελάθηκα!».