Ισιδώρα Ντάνκαν: Η κορυφαία χορεύτρια, μεγάλωσε στον Βύρωνα και στραγγαλίστηκε από το φουλάρι της

Η Ισιδώρα Ντάνκαν επέλεξε το σπίτι στον λόφο Κοπανά στον Βύρωνα, το 1903, για να βλέπει την Ακρόπολη και ν' ατενίζει στο βάθος τον Σαρωνικό...

Ισιδώρα Ντάνκαν: Η κορυφαία χορεύτρια, μεγάλωσε στον Βύρωνα και στραγγαλίστηκε από το φουλάρι της

Αυτό το σπίτι ήταν στέκι για μεγάλες μορφές της Τέχνης και των Γραμμάτων, όπως ο Άγγελος Σικελιανός (η αδελφή του Πηνελόπη είχε παντρευτεί τον Ραϋμόνδο Ντάνκαν), ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος και άλλων...

Εκεί στεγάζεται το «Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν», τη δεκαετία του 1980 ο δήμος Βύρωνα, θέλοντας να τιμήσει το έργο και την προσφορά της Ισιδώρας Ντάνκαν, ανέλαβε την ανακατασκευή του κτιρίου, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το 1992.

Τώρα γίνονται εργασίες ανακατασκευής, τη μελέτη των οποίων ανέλαβε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Λάτρεψε την ελληνική μυθολογία και φωτογραφήθηκε μπροστά από τις Καρυάτιδες και τον Παρθενώνα.

Η Άντζελα Ισιδώρα Ντάνκαν γεννήθηκε στις 27 Μαΐου του 1877 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας και το 1900 μετακόμισε στο Λονδίνο. Εκεί σπούδασε μαζί με τον αδερφό της, Ρέιμοντ, ελληνική μυθολογία και αρχιτεκτονική.

Η Ισιδώρα, όταν χόρευε ακολουθούσε τους δικούς της κανόνες. Στις εμφανίσεις της άρχισε να ντύνεται με φορέματα αρχαιοελληνικού τύπου και να χορεύει ξυπόλητη. Εκείνη περίπου την εποχή διαμόρφωσε πλήρως και την εκκεντρική προσωπικότητά της. Δήλωνε φεμινίστρια και υπέρμαχος του ελεύθερου έρωτα. Στη Γερμανία ήρθε σε επαφή με τη φιλοσοφία του Νίτσε γνώρισε πολλούς διανοούμενους της εποχής και έλεγε για: «Δεν επινόησα τον χορό, υπήρχε πριν από εμένα. Κοιμόταν όμως, και εγώ τον ξύπνησα!»

Η προσωπική της ζωή σημαδεύτηκε από τραγικά γεγονότα. Απέκτησε δύο γιους από παράνομο δεσμό. Το 1913 πνίγηκαν όταν το αμάξι που οδηγούσε η νταντά τους έπεσε στον ποταμό Σηκουάνα. Το 1920 παντρεύτηκε τον Ρώσο λυρικό ποιητή Σεργκέι Γεσένιν και γι' αυτό είχε επικριθεί από την αμερικανική κοινωνία για τα φιλορωσικά της αισθήματα.

Όταν γύρισε μαζί με τον άντρα της στην Αμερική, δεν ήταν καλοδεχούμενη. Ο Γεσένιν δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση που επικρατούσε και επέστρεψε στην πατρίδα του. Ένα χρόνο αργότερα αυτοκτόνησε.

Η Ντάνκαν απομονώθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας όπου ξεκίνησε τη διδασκαλία χορού. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1927 η Ισιδώρα Ντάνκαν θα οδηγούσε για πρώτη φορά στη Νίκαια της Γαλλίας το νέο της ανοιχτό σπορ αμάξι. Το τεράστιο κόκκινο φουλάρι που φορούσε στο λαιμό της μπλέχτηκε με την πίσω ρόδα του αμαξιού της και στραγγαλίστηκε ακαριαία.

Aναπαράσταση