Η παρεξήγηση των Lynyrd Skynyrd και του Neil Young για το "Sweet Home Alabama"

Το αληθινό νόημα πίσω από τα λόγια του ύμνου του Νότου και παρεξήγηση των Lynyrd Skynyrd και του Neil Young για το «Sweet Home Alabama». To έπαιξε ως φόρο τιμής μετά τον θάνατο τους.

Η παρεξήγηση των Lynyrd Skynyrd και του Neil Young για το "Sweet Home Alabama"

«Γλυκό σπίτι Αλαμπάμα, όπου οι ουρανοί είναι τόσο γαλάζιοι, γλυκό σπίτι Αλαμπάμα, κύριε έρχομαι σε σένα» τραγούδησαν οι Lynyrd Skynyrd, ήταν ο πρώτο κομμάτι τους και είχε τεράστια επιτυχία. Ονομάστηκε "Sweet Home Alabama", έφτασε στο νούμερο 8 στα αμερικανικά charts και η δημοτικότητά του οφείλεται και σε μια διαμάχη που κρύβεται στους στίχους.

Οι Lynyrd Skynyrd απευθύνθηκαν στον υποτιθέμενο αντίπαλό τους, τον Neil Young «Λοιπόν άκουσα τον κύριο Γιάνγκ να τραγουδά για αυτήν (την Αλαμπάμα), λοιπόν άκουσα στον γέρο Νιλ που την έβαλε κάτω, λοιπόν ελπίζω ότι ο Νιλ Γιάνγκ θα θυμηθεί, ένας άνδρας του Νότου, δεν τον χρειάζεται έτσι κι αλλιώς».

Ο Young είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για τον ρατσισμό στο Νότο σε δύο τραγούδια, το "Southern Man" και το "Alabama" με στίχους όπως «Άνθρωπε του νότου καλύτερα να έχεις το κεφάλι σου, μην ξεχνάς τι είπε το καλό σου βιβλίο, θα έρθει επιτέλους η νότια αλλαγή, Τώρα οι σταυροί σου καίγονται γρήγορα».

Το "Sweet Home Alabama" φέρεται να ήταν μια απάντηση σε αυτά τα λόγια.

Στο Μπέρμιγχαμ αγαπούν τον κυβερνήτη, μπου, μπου, μπου, τώρα όλοι κάναμε ότι μπορούσαμε, τώρα το γουότερκέιτ δεν με ενοχλεί, σε ενοχλεί η συνείδηση σου; πες την αλήθεια

Αναφερόταν στον Κυβερνήτη Τζορτζ Γουάλας που υποστήριξε «διαχωρισμός τώρα, διαχωρισμός αύριο, διαχωρισμός για πάντα».

Άλλοι ερμήνευσαν τους στίχους ως υπενθύμιση στον Young ότι δεν είναι όλοι οι Νότιοι το ίδιο. «Πιστεύαμε ότι ο Νιλ πυροβολούσε όλες τις πάπιες για να σκοτώσει μία ή δύο», είπε αργότερα ο Βαν Ζαντ. «Είμαστε αντάρτες του Νότου, αλλά, περισσότερο από αυτό, γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους».

Στην πραγματικότητα, το συγκρότημα διαφωνούσε με την πολιτική του Γουάλας - και αυτό το κομμάτι για το Watergate φαίνεται να είναι μια έντονη παρατήρηση για την υποκρισία του Βορρά, ο οποίος είχε επίσης τα δικά του προβλήματα.

«Γράψαμε το "Sweet Home Alabama" ως αστείο», διευκρίνισε ο Van Zant λίγα χρόνια μετά την κυκλοφορία. «Δεν το σκεφτήκαμε καν. Οι λέξεις βγήκαν έτσι. Απλώς γελάσαμε σαν διάολοι και είπαμε, "Δεν είναι τόσο αστείο". Αγαπάμε τον Νιλ Γιανγκ. Αγαπάμε τη μουσική του».

Ο Van Zant μεγάλωσε ακούγοντας Young. Ο Neil Young, επίσης, είχε ένα πουκάμισο Lynyrd Skynyrd Florida Whisky, και είπε κάποτε, «Προτιμώ να παίξω το "Sweet Home Alabama" παρά το "Southern Man" οποιαδήποτε στιγμή».

Ο Young μάλιστα μετάνιωσε για το τραγούδι που τα ξεκίνησε όλα και έγραψε στα απομνηονεύματα του «Το Αλαμπάμα» άξιζε τη βολή που μου έδωσαν οι Lynyrd Skynyrd με τον υπέροχο δίσκο τους. Δεν μου αρέσουν τα λόγια μου όταν τα ακούω σήμερα. Είναι καταγγελτικά και συγκαταβατικά, όχι πλήρως μελετημένα, πολύ εύκολα να παρερμηνευθούν».

Λίγο καιρό αφότου τρία από τα μέλη των Lynyrd Skynyrd πέθαναν τραγικά σε αεροπορικό δυστύχημα το 1977, ο Young ερμήνευσε μια μίξη των "Alabama" και "Sweet Home Alabama" ως φόρο τιμής. Σύμφωνα με το Rolling Stone, έκτοτε δεν έπαιξε ποτέ ξανά το "Alabama".