Ο μύθος του Σιντ Μπάρετ με την εξαφάνιση και την... επιστροφή του στους Pink Floyd

Ο Σιντ Μπάρετ υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη των Pink Floyd, εξαφανίστηκε μετά από χρήση παραισθησιογόνα και εμφανίσθηκε για λίγο όταν το γκρουπ ηχογραφούσε το Wish You Were Here, που ήταν αφιερωμένο στον ίδιο...

Ο μύθος του Σιντ Μπάρετ με την εξαφάνιση και την... επιστροφή του στους Pink Floyd

Οι Pink Floyd έχουν πουλήσει γύρω στα 74,5 εκ άλμπουμ στις Η.Π.Α. και πάνω από 300 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως και συγκαταλέγεται έτσι στα πιο επιτυχημένα, εμπορικά, ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '60, οι Pink Floyd έχαιραν μίας σχετικής επιτυχίας, ως ψυχεδελική μπάντα με ηγέτη τον Σιντ Μπάρετ (Syd Barrett). Η ασταθής συμπεριφορά του Μπάρετ -οφειλόμενη σε αλόγιστη χρήση παραισθησιογόνων ουσιών- ανάγκασε τους υπόλοιπους να τον αντικαταστήσουν με τον κιθαρίστα Ντέιβιντ Γκίλμορ (David Gilmour). Ο εθισμός του στο LSD, τον κατέστρεψε. Εκτός από παραισθησιογόνα, κάπνιζε μαριχουάνα και έπαιρνε υπνωτικά με αλκοόλ για να ηρεμεί. Μία μέρα έριξε ένα ολόκληρο κουτάκι με τζελ πάνω στα μαλλιά του. Πάνω στη σκηνή λόγω της θερμότητας που έβγαζαν τα φώτα, το τζελ άρχισε να λιώνει και να τρέχει στο πρόσωπό του. Έμοιαζε σαν να αποσυντίθεται.

Ο Μπάρετ εξαφανίσθηκε, με τις φήμες να λένε ότι ζούσε κάπου στην έρημο. Από τότε έως την 7η Ιουλίου 2006 έμενε μοναχός του στο σπίτι που είχε στο Κέμπριτζ.

Το 1973, το συγκρότημα γνώρισε παγκόσμια επιτυχία με τον δίσκο "The Dark Side of the Moon" και συνέχισε να απολαμβάνει της αποδοχής του κοινού μέχρι και τη μεγαλύτερη εμπορική τους επιτυχία "The Wall". Επίσης, μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό είχαν και τα άλμπουμ "Wish You Were Here", το οποίο ήταν αφιερωμένο στον ιδρυτή του συγκροτήματος Σιντ Μπάρετ. Για τον Μπάρετ έγραψαν το τραγούδι "Shine on your crazy diamond". Οι στίχοι αναφέρονταν σε έναν άνδρα που παλιά «έλαμπε σαν τον ήλιο», ενώ σήμερα «τα μάτια του φαίνονται σαν μαύρες τρύπες στον ουρανό». Μιλάει για τον άνθρωπο που μετατράπηκε σε ένα «τρελό διαμάντι».

Γενικότερα, η κατάσταση της υγείας του επηρέασε τα υπόλοιπα μέλη και αποτέλεσε έμπνευση για τα μετέπειτα τραγούδια τους. Όλος ο δίσκος τους "Wish you were here" αναφέρεται σε όσους είναι ψυχικά ή σωματικά απόντες.

Οι Pink Floyd σχηματίστηκαν το 1965 από τον μπασίστα Ρότζερ Γουώτερς, τον κιμπορντίστα Ρίτσαρντ Ράιτ και το ντράμερ Νικ Μέισον. Αρχική ονομασία του συγκροτήματος ήταν The Screaming Abdabs, με τη συμμετοχή του μπασίστα Κλάιβ Μέτκαλφ και των τραγουδιστών Τζουλιέτ Γκέιλ και Κιθ Νομπλ. Στο σχήμα προστέθηκε ο Σιντ Μπάρετ.

Η συμπεριφορά του Μπάρετ σύντομα έγινε ιδιαίτερα ασταθής κατά τις ζωντανές τους εμφανίσεις, υποβαθμίζοντας τη δημοτικότητα και την εικόνα του συγκροτήματος. Η έντονη χρήση ναρκωτικών επιβάρυνε τον μελαγχολικό χαρακτήρα του και ο κιθαρίστας Ντέιβιντ Γκίλμορ προστέθηκε στο συγκρότημα, για να παραμείνουν προσωρινά ως πενταμελές σχήμα. Τον Μάρτιο του 1968, ο Μπάρετ αποχώρησε από τους Pink Floyd, παίρνοντας το μάνατζμεντ του συγκροτήματος μαζί του. Κυκλοφόρησε δύο δίσκους πριν αποχωρήσει οριστικά από τη μουσική βιομηχανία.

Το 1975 οι Pink Floyd έκαναν ηχογραφήσεις για το επερχόμενο άλμπουμ τους "Wish you were here". Την ώρα της ηχογράφησης του τραγουδιού "Shine On You Crazy Diamond" εμφανίστηκε στο στούντιο ένας μεγαλόσωμος άνδρας με ξυρισμένο κεφάλι και φρύδια. Τα μέλη της μπάντας δεν μπορούσαν αρχικά να διακρίνουν ποιος ήταν αυτός, αλλά λίγο αργότερα ανακάλυψαν πως ήταν ο Σιντ Μπάρετ. Όταν, βέβαια, τον είδαν, μέσα στο στούντιο επικράτησε συγκίνηση και ο αρχηγός του συγκροτήματος Ρότζερ Γουότερς (Roger Waters) ξέσπασε σε ελαφριά κλάματα. Όπως ήταν φυσικό, η ηχογράφηση διακόπηκε και τα μέλη των Pink Floyd ζήτησαν την γνώμη του σχετικά με το τραγούδι. Ο Μπάρετ τους απάντησε ότι ακουγόταν λίγο «παλιό» και, αφού όλοι τον χαιρέτησαν με περισσό ενθουσιασμό, ο Μπάρετ έφυγε ξανά.

Ήταν η τελευταία φορά που το συγκρότημα θα τον έβλεπε πριν πεθάνει, τον Ιούλιο του 2006 από καρκίνο στο πάγκρεας και σακχαρώδη διαβήτη. Για αρκετά χρόνια, η παραπάνω ιστορία θεωρούνταν ως μύθος, έως ότου ο Ντέιβιντ Γκίλμορ την επιβεβαίωσε.