Τι μας έλεγε ο Φίνος για την Τζένη Καρέζη;

Η γνώμη του Φίνου για την Τζένη Καρέζη και ο ρόλος του Αλέκου Σακελλάριου 

Τι  μας έλεγε ο Φίνος για την Τζένη Καρέζη;

Οι σταρ του παλιού ελληνικού σινεμά, αντίθετα από ό,τι πιστεύουμε, δεν γεννήθηκαν διάσημοι. Οι περισσότεροι χρειάστηκε να ξεπεράσουν μεγάλα εμπόδια ένα από τα οποία ήταν και η καλλιτεχνική…μυωπία του Φιλοποίμενα Φίνου.

Δεν είναι τυχαίο αυτό που έλεγε ο Σακελλάριος για τον Φίνο: «Αυτός ο άνθρωπος βλέπει υπέροχα το δάσος αλλά χάνει κάθε φορά το δέντρο και πρέπει να είμαι εκεί για να τον διορθώνω».

Ουκ ολίγες φορές ο Αλέκος Σακελλάριος παρενέβη για να ανοίξει την πόρτα που έκλεινε ο Φίνος στους πιο ταλαντούχους και χαρισματικούς ηθοποιούς της εποχής του. Αυλωνίτης, Βασιλειάδου, Κούρκουλος, Βλαχοπούλου, όλοι αυτοί θα μπορούσαν να είχαν πέσει στον Καιάδα της λήθης, αν περιμέναμε από τον Φίνο να τους επιλέξει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αστοχίας του ήταν και η Τζένη Καρέζη. Το 1955 η Φίνος Φιλμ δια χειρός Αλέκου Σακελλάριου πρετοιμαζόταν για ένα εισπρακτικό θρίαμβο. Η αισθηματική κομεντί «Λατέρνα, Φτώχεια και φιλότιμο» φιλοδοξούσε σε ένα κλίμα καταδιωγμένου ερωτικού πάθους και με την λαϊκή αύρα του σινεμά να σπάσει τα ταμεία.

Την ίδια στιγμή ένα μπρα ντε φερ βρισκόταν σε εξέλιξη μεταξύ παραγωγού και σκηνοθέτη. Ο Φίνος με τις γνωστές εμμονές του απέρριπτε τον ένα μετά τον άλλο τους υποψήφιους πρωταγωνιστές. Ο Αυλωνίτης τού ξίνιζε, η Καρέζη τον απωθούσε.

Η νεαρή Τζένη ήρθε με τις καλύτερες συστάσεις από το Εθνικό θέατρο. Την εποχή εκείνη ήταν ένα πανέμορφο κορίτσι με σμαραγδένια μάτια και μια ακαμάχητη εσάνς. Ωστόσο ο Φίνος ανακάλυψε πάνω της ανυπέρβλητα ελαττώματα που δεν θα τη βοηθούσαν να γράψει στον φακό. Συγκεκριμένα ο Φίνος είπε στον Σακελλάριο πως η νεαρή κοπέλα απορρίπτεται γιατί έχει εμφανή στραβισμό και ένα ψεύδισμα στην ομιλία.

«Τι μου την έφερες αυτή την αλλήθωρη που ψευδίζει, μου λες;» τον ρώτησε έξαλλος ο Φίνος και ο Σακελλάριος έκανε το σταυρό του.

«Βρε καλέ μου, βρε χρυσέ μου…»

«Δεν ακούω τίποτε, θα μας κοροϊδεύουν και θα πάει άπατη η ταινία εξαιτίας της», επέμεινε ο Φίνος.

Ο Σακελλάριος δεν απογοητεύτηκε, κυρίως γιατί ήξερε πως ο Φίνος δεν είχε καμία ικανότητα στην επιλογή πρωταγωνιστών. Επέμεινε, πέρασε το δικό του και στο τέλος, ως συνήθως, δικαιώθηκε.

Η Τζένη Καρέζη έγινε με τον καιρό η αγαπημένη ηθοποιός του Φίνου.