Πολυκατοικία Παυλίδη: Η πρώτη στον Πειραιά

Η πολυκατοικία Παυλίδη ήταν και είναι επταώροφος με ρετιρέ, η πρώτη που χτίστηκε στον Πειραιά το 1951

Πολυκατοικία Παυλίδη: Η πρώτη στον Πειραιά

Το 1951 άρχισε να διαμορφώνεται η όψη και να μεταβάλλεται ο χαρακτήρας του Πειραιά. Ήταν τότε που άρχισαν να εκδίδονται άδειες για την οικοδόμηση κατοικιών που είχαν καταστραφεί από τον πόλεμο.

Η καταστροφική κληρονομιά του Πειραιά από τους βομβαρδισμούς του πολέμου, αλλά και την οικονομική δυσπραγία που ακολούθησε λόγω του εμφυλίου, ανέκαμψε την προσπάθεια ανοικοδόμησης. Μέχρι το 1950 οι οικογένειες δεν μπορούσαν να επισκευάσουν τα κατεστραμμένα σπίτια τους και πολλές εξ αυτών είχαν εγκατασταθεί εκτός πόλης.

Το 1951 μικρά μονώροφα σπίτια άρχισαν να επισκευάζονται και είναι χαρακτηριστικό ότι εκδόθηκαν για τη χρονιά εκείνη συνολικά 855 άδειες για μονώροφες και (λιγότερες για) διώροφες κατοικίες στον Πειραιά. Όσο για τις τριώροφες οικοδομές ήταν μετρημένες στα δάκτυλα! Μια ανεγέρθηκε από τους Σπύρο και Ευάγγελο Ζαμπέλη επί των οδών ΙΙ Μεραρχίας και Κουντουριώτου και άλλη από την Πανελλήνια Ένωση Γονέων "Χριστιανική Αγωγή" επί της οδού Φίλωνος.

Τη χρονιά εκείνη όμως εκδόθηκε και πρώτη άδεια για ανέγερση πολυκατοικίας! Η πρώτη σύγχρονη πολυκατοικία που ανεγέρθηκε στον Πειραιά, ήταν του Π. Παυλίδη στην Πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι. Χαρακτηριστικό της ήταν ότι οι δύο πρώτοι όροφοι είχαν ήδη πωληθεί σε γνωστούς Πειραιώτες δημοσιογράφους της εποχής.

Η πολυκατοικία Παυλίδη ήταν και είναι επταώροφος με ρετιρέ. Στα σχέδια τουλάχιστον, προβλεπόταν σε κάθε διαμέρισμα να υπάρχει δωμάτιο υπηρεσίας. Η πολυκατοικία αυτή υπήρξε η πρώτη που παρείχε όλες εκείνες τις ανέσεις που θεωρούταν σύγχρονες όπως κεντρική θέρμανση με καλοριφέρ, υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, αποχέτευση και ασανσέρ. Αρχιτέκτονας της πολυκατοικίας ήταν ο Κ. Μακρής.

Το 1952 υπήρξε έτος ανέγερσης μερικών ακόμα πολυκατοικιών, όπως εκείνη ιδιοκτησίας ΝΑΤ, ευρισκόμενη στη συμβολή των οδών Γεωργίου Α’ και Αλιβιάδου, αλλά και πάνω από τον όρμο της Φρεαττύδος (που ακόμα υφίστατο) επί της Λεωφόρου Φρεαττύδος (Φρεαττύος).

Με πληροφορίες από το pireorama.blogspot