Ο Έλληνας που μίσησε τους Τούρκους όσο κανείς

Μεγιστάνας του πλούτου και της διαπλοκής, ο ελληνικής καταγωγής Βασίλης Ζαχάρωφ έβαλε σκοπό  να διαλύσει την Οθωμανική αυτοκρατορία στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο Έλληνας που μίσησε τους Τούρκους όσο κανείς

Η προσωπικότητα του Ζαχάρωφ, η ζωή και η δράση του στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα είναι ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα.

Έμπορος όπλων, άνθρωπος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, βασικός παίκτης του πετρελαϊκού μονοπωλίου και Μαικήνας των Μέσων Ενημέρωσης ο Βασίλης Ζαχάρωφ σκηνοθέτησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά το τέλος του θεωρήθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.

Γεννημένος στα Μούγλα της Μικράς Ασίας στα μέσα του 19ου αιώνα ο Ζαχάρωφ ως υπήκοος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας βίωσε την βαρβαρότητα και την καταπίεση και διαποτίστηκε από σφοδρό μίσος κατά των Τούρκων. Σε όλη του τη ζωή οραματιζόταν τη διάλυση του Οθωμανικού κράτους.

Με την δύναμη και το κύρος που του έδωσε η εμπλοκή του στην πρώτη παγκόσμια σύρραξη του 20ου αιώνα, όσο και οι στενές σχέσεις με τους πλανητάρχες της εποχής, ο Ζαχάρωφ απεργαζόταν ένα σχέδιο που θα πρόσφερε ζωτικό χώρο στα Μικρασιατικά παράλια για την αναπτυσσόμενη Ελλάδα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1910 η Οθωμανική αυτοκρατορία έπνεε τα λοίσθια. Υπερχρεωμένη και διεθνώς απομονωμένη βρισκόταν ένα βήμα πριν από τη διάλυση.

Η Μικρασιατική εκστρατεία την οποία χρηματοδότησε ο ίδιος ο Ζαχάρωφ με 3 εκατ. λίρες, αμύθητο ποσό για τα τότε δεδομένα, θα μπορούσε να είναι η κίνηση Ματ στην διεθνή σκακιέρα. Δυστυχώς όμως η ανεξήγητη υπαναχώρηση του Βενιζέλου τον άφησε. χωρίς άξιους συμπαραστάτες στο εσωτερικό της χώρας. Η πολλά υποσχόμενη εκστρατεία κατέληξε σε εθνική καταστροφή από τις απανωτές γκάφες των Ελλήνων κυβερνώντων και χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία.

Ο Βασίλης Ζαχάρωφ ήταν ο Έλληνας που μίσησε τους Τούρκους όσο κανείς αλλά στάθηκε άτυχος στην εξέλιξη της Μικρασιατικής εκστρατείας.

Αυτή ήταν και η μόνη παρτίδα που έχασε στην πολυτάραχη ζωή του κάτι που δυστυχώς είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τη μικρή του αγαπημένη πατρίδα.

Πηγή: Φιλμ νουάρ, Δημήτρης Στεφανάκης