Πώς γλίτωσε από χρεωκοπία ο Δήμος Πειραιά, παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων

Απο χρεωκοπία σώθηκε ο Δήμος Πειραιά, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων 1896, χάρη στον πρωθυπουργό Θόδωρο Δηλιγιάννη και τον Δήμαρχο Τρύφωνα Μουτζόπουλο.

Πώς γλίτωσε από χρεωκοπία ο Δήμος Πειραιά, παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμαρχος των μεγάλων έργων στον Πειραιά ήταν ο Τρύφωνας Μουτζόπουλος, που ήταν στην κεφαλή του μεγάλου λιμανιού τις περιόδους 1874 - 1883 και 1895 - 1903. Επί των ημερών του ιδρύθηκαν το "Ζάννειο Ορφανοτροφείο Αρρένων", το Γηροκομείο, οι ναοί Ευαγγελιστρίας, Αγίου Νικολάου, Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, το Ταχυδρομικό Μέγαρο και πολλά σχολεία μεταξύ των οποίων και το πλήρες δημοτικό σχολείο Αρρένων Πειραιώς ή αλλιώς Α' Δημοτικό Σχολείο και μετέπειτα γνωστό ως 21ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά. Επί των ημερών του ο Πειραιάς ηλεκτροδοτήθηκε.

Η αξία της συνεισφοράς του γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς στην αρχή της δευτέρας περιόδου δημαρχίας του ετοίμαζε την πόλη για να υποδεχθεί μέρος των αγωνισμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.Λίγες μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων παραλίγο ο Πειραιάς να κηρύξει πτώχευση. Κι αυτό διότι πολλοί δρόμοι, πλατείες και κήποι της πόλης είχαν κατασκευαστεί σε εκτάσεις που ο Δήμος θεωρούσε ως δημόσιες. Έτσι προέβη στην μετατροπή τους σε χώρους κοινής ωφέλειας. Δυστυχώς όμως αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για ιδιωτικές εκτάσεις και ως εκ τούτου ο Δήμος βρέθηκε να οφείλει σημαντικά ποσά αποζημιώσεων προς τους ιδιοκτήτες τους.

Ο Δήμος Πειραιώς κινδύνευε με οικονομική καταστροφή αν ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης δεν μεσολαβούσε ύστερα από συνεχείς ενοχλήσεις και παροτρύνσεις που είχε από τον πολιτικό του σύμμαχο και φίλο, τον Τρύφωνα Μουτζόπουλο.

Εκδόθηκε ερμηνευτικός νόμος "Περί οδοποιίας" ο οποίος απάλλασσε τον Δήμο Πειραιώς από την καταβολή ποσών που αδυνατούσε φυσικά έτσι κι αλλιώς να καταβάλει.

Στις 21 Μαρτίου του 1896, τέσσερις μόνο ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιώς βρέθηκε σε μια ιστορική συνεδρίαση όπου ο Δήμαρχος Τρύφων Μουτζόπουλος ανακοίνωσε το αίσιο γεγονός της απαλλαγής από τα χρέη.

Γι αυτό αποφασίστηκε η ανώνυμη έκταση μπροστά από το Πλήρες Δημοτικό Σχολείο (Αστικό), η οποία στη σχετική απόφαση περιγράφεται ως "διασταύρωση οδών Τσαμαδού και Μουνιχίας" να ονομαστεί "Πλατεία Δηλιγιάννη" και η εικόνα του ευεργέτη του Πειραιά να βρίσκεται αναρτημένη για πάντα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Σχολείου.