Ήταν όντως τόσο χειροδύναμος ο Ελευθέριος Βενιζέλος;

Χαρισματικός πολιτικός, πνευματική προσωπικότητα, οραματιστής και διορατικός ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ήταν, ως φαίνεται, και πολύ χειροδύναμος.

Ήταν όντως τόσο χειροδύναμος ο Ελευθέριος Βενιζέλος;

Στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα δεσπόζει η χαρισματική φυσιογνωμία του Κρητικού πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου. Κεντρικό πρόσωπο της Κρητικής Πολιτείας, αναλαμβάνει τις τύχες του Ελληνικού Έθνους στην πιο κρίσιμη φάση ίσως της νεότερης Ιστορίας μας.

Κύριος εκφραστής της «Μεγάλης Ιδέας» απολάμβανε τον σεβασμό και την εκτίμηση του διεθνούς παράγοντα ενώ στη χώρα μας είχε πάμπολλους θιασώτες αλλά και φανατικούς εχθρούς.

Η προσωπική του ζωή χωρίζεται λίγο πολύ σε δύο μέρη. Ο γάμος του με τη ζάπλουτη κληρονόμο Έλενα Σκυλίτση-Στεφάνοβικ στο 1921 στο Λονδίνο σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον Βενιζέλο. Η Έλενα Βενιζέλου θα γίνει στο εξής «ο φύλακας άγγελος» και θα είναι δίπλα του σε κοσμοϊστορικές στιγμές για μας τους Έλληνες.

Ο επτά φορές Έλληνας πρωθυπουργός πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1936 ενώ η γυναίκα του έζησε άλλα 23 χρόνια, μέσα στα οποία κατέγραψε τις αναμνήσεις της από την ζωή της με τον Βενιζέλο. Τα απομνημονεύματά της κυκλοφόρησαν με τον τίτλο: «Στη σκιά του Βενιζέλου».

Σε κάποιο σημείο η Έλενα αναφέρεται στην όψιμη αγάπη του Βενιζέλου για το γκολφ, σημειώνοντας:«Έπαιζε με δύναμη και καθώς ήταν πολύ δυνατός- όταν ήταν νέος λύγιζε με τα δάχτυλά του κέρματα των πέντε φράγκων- όλοι φρόντιζαν να απομακρυνθούν».

Πρόκειται ασφαλώς για μια λεπτομέρεια άγνωστη στο πλατύ κοινό που φωτίζει αλλιώς την πολυσχιδή προσωπικότητα του Βενιζέλου. Φαίνεται όμως πως ως νέος ο Βενιζέλος καταγινόταν με τη χειρωναξία και φρόντιζε προσωπικά τον κήπο και το αμπέλι του.

Να σημειώσουμε ότι εκτός όλων των άλλων ο Βενιζέλος υπήρξε δεινός αναγνώστης και σπουδαίος μεταφραστής του Θουκυδίδη. Η μετάφραση του «Πελοποννησιακού πολέμου» θεωρείται πλέον κλασική.