Οι άνδρες ανακάλυψαν τα τακούνια και μετά τα πήραν οι γυναίκες

Τα τακούνια τα φόρεσαν πρώτοι οι άνδρες, και από το 1600 και μετά τα ψηλοτάκουνα παπούτσια έχουν συνδυαστεί με γυναικεία πόδια.

Οι άνδρες ανακάλυψαν τα τακούνια και μετά τα πήραν οι γυναίκες

Τα πρώτα ψηλοτάκουνα φόρεσαν οι έφιπποι Πέρσες στρατιώτες για να μη γλιστράνε από τον αναβολέα της σέλας. Μάλιστα αυτοί που είχαν τα πιο γερά τακούνια, ήταν και καλύτεροι πολεμιστές, γιατί μπορούσαν να σταθούν όρθιοι πάνω στο άλογο για πολλή ώρα.

Το 1599 διαδόθηκαν και στην Ευρώπη, όταν Πέρσες διπλωμάτες ταξίδεψαν στη γηραιά ήπειρο, προς αναζήτηση συμμάχων ενάντια στους Οθωμανούς.

Τον 17ο αιώνα μάλιστα τα παπούτσια με τακούνια έγιναν το σύμβολο αριστοκρατίας, χάρη στον Λουδοβίκο 15ος, όχι για επίδειξη ανωτερότητας, αλλά λόγω ύψους, αφού με το 1,62 δεν ένιωθε άνετα, σε σχέση με τους υπόλοιπους άνδρες της εποχής, που ήταν ψηλότεροι. Αρχικά φορούσε τακούνια ύψους τεσσάρων ιντσών, στολισμένα με παραστάσεις μαχών, αλλά αργότερα υιοθέτησε τα κόκκινα τακούνια, τα οποία μετέτρεψε σε σύμβολο αριστοκρατίας.

Όταν τα τετράποντα τακούνια διαδόθηκαν και στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις, οι αριστοκράτες αναγκάστηκαν να ψηλώσουν τα δικά τους για να ξεχωρίζουν και να είναι ανώτεροι. Η έκφραση well heeled, που σημαίνει “ευκατάστατος”, έχει τις ρίζες της στην τακτική των αριστοκρατών να φοράνε ψηλά τακούνια.

Την εποχή όμως που οι Ευρωπαίες άρχισαν να μιλούν για ισότητα υιοθετώντας παραδοσιακά αρσενικά στυλ ντυσίματος συμπεριέλαβαν και τα τακούνια. Από τότε έχουμε τα αρσενικά παχιά τακούνια και τα γυναικεία ψιλά τακούνια

Στις αρχές του 19ου αιώνα, οι άνδρες σταμάτησαν να φορούν τακούνια, στη «μεγάλη αρσενική αποκήρυξη», την εποχή που τα ρούχα των ανδρών άφησαν τα έντονα χρώματα ενώ περιόρισαν τα τακούνια μόνο στις καουμπόικες μπότες.

Οι γόβες ή ψηλοτάκουνα είναι τα υποδήματα που αυξάνουν το ύψος της φτέρνας του ποδιού. Υπάρχουν επίσης παπούτσια πλατφόρμας με ψηλό τακούνι. Τα ψηλοτακούνια τείνουν να δώσουν την αισθητική ψευδαίσθηση των μακρύτερων, πιο λεπτών ποδιών. Οι γόβες έρχονται σε μια μεγάλη ποικιλία στυλ, και τα τακούνια βρίσκονται σε πολλά διαφορετικά σχήματα, όπως το στιλέτο, η αντλία, το μπλοκ, το κωνικό, η λεπίδα και η σφήνα.

Σύμφωνα με τους ιστοτόπους υποδημάτων υψηλών προδιαγραφών όπως ο Jimmy Choo και ο Gucci, ένα "χαμηλό τακούνι" θεωρείται ότι είναι μικρότερο από 6,4 εκατοστά, ενώ τα τακούνια μεταξύ 6,4 και 8,9 εκ. Θεωρούνται "mid toe". Οτιδήποτε πάνω από αυτό θεωρείται "ψηλό τακούνι". Τα εξαιρετικά ψηλά τακούνια, όπως αυτά που υπερβαίνουν τα 15 εκατοστά, δεν θεωρούνται πλέον παπούτσια αλλά μάλλον κάτι παρόμοιο με "κόσμημα για τα πόδια".