Καραμανλής: ο γόης υπουργός που ξήλωνε το τραμ και τρέλαινε τον γυναικόκοσμο

Στη δεκαετία του '50 και του '60 δεν αρκούσε να είσαι ικανός πολιτικός, έπρεπε να είσαι και γοητευτικός άντρας. Παράδειγμα, ο Καραμανλής και ο Κένεντι.

Καραμανλής: ο γόης υπουργός που ξήλωνε το τραμ και τρέλαινε τον γυναικόκοσμο

Στην Ελλάδα του '50 ανατέλλει το άστρο ενός Μακεδόνα πολιτικού που, αν είχε γεννηθεί Αμερικανός, θα μπορούσε να ήταν αστέρας του Χόλιγουντ. Κομψός, ευθυτενής, με το απαιτούμενο παράστημα και την ισχυρή προσωπικότητα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατάφερε να περάσει στην πρώτη γραμμή των πολιτικών στα μεταπολεμικά χρόνια αξιοποιώντας εκτός των άλλων και το σεξ απίλ του.

Στο επεισόδιο με το ξήλωμα των γραμμών του τραμ στην Αθήνα του ΄53, δέσποσε η γοητεία που ασκούσε ο Καραμανλής στις Ελληνίδες της εποχής. Ασχέτως αν η δυναμική στάση του τότε Υπουργού Δημοσίων Έργων σχετίζεται με την μετωπική του σύγκρουση με την ανάδοχο βρετανική εταιρία ή, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, με την προώθηση των συμφερόντων της αυτοκινητοβιομηχανίας, κυρίως της δυτικογερμανικής.

Σημασία έχει πως όσοι προσπάθησαν τότε να κάνουν στην άκρη τον Σερραίο πολιτικό με κάθε τρόπο, ατύχησαν, καθώς η εποχή ζητούσε κάτι περισσότερο από πυγμή και ικανότητα. Η κομψότητα και η γοητεία ήταν συνυφασμένη με την έκρηξη του σινεμά. Ο ρημαγμένος μεταπολεμικός κόσμος τρεφόταν με είδωλα, με ωραίους άντρες και γυναίκες που ήξεραν να ντύνονται και να επιδεικνύουν αποφασιστικότητα.

Στο επεισόδιο με τις γραμμές του τραμ, ο Καραμανλής τα είχε όλα και δεν είναι λίγες οι γυναίκες που τον ερωτεύτηκαν βλέποντάς τον να ξηλώνει τις γραμμές. Ο μετέπειτα πρωθυπουργός είχε υιοθετήσει τα καλοραμμένα κουστούμια, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν λευκά, αλλά και την κινησιολογία που παρέπεμπε σε διάσημο ηθοποιό. Ύστερα από αυτό και με δεδομένο το πείσμα και το «αγύριστο κεφάλι» ο δρόμος για την πρωθυπουργία ήταν ορθάνοιχτος. Πάλι καλά που δεν ακούσαμε κάποια στιγμή παραφρασμένο το γνωστό σλόγκαν: «Κορίτσια, ο Καραμανλής!»