Η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και η μαρτυρία της Παππά, που γέννησε το παιδί τους στη φυλακή

Ο Νίκος Μπελογιάννης και η Έλλη Παππά ήταν και οι δύο στελέχη του Κ.Κ.Ε. και συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 1950. Οδηγήθηκαν στη φυλακή και έμειναν στην απομόνωση μέχρι την πρώτη τους δίκη που έγινε σχεδόν ένα χρόνο μετά. Πριν από τη σύλληψή τους, είχαν γίνει ζευγάρι.

Η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και η μαρτυρία της Παππά, που γέννησε το παιδί τους στη φυλακή

Μέσα στη φυλακή, τον Αύγουστο του 1951 γεννήθηκε ο γιος τους Νίκος. Ο Μπελογιάννης όμως δεν μπόρεσε να τον χαρεί, καθώς τον Μάρτιο του 1952 εκτελέστηκε. Το αποτέλεσμα της δίκης ήταν καταδικαστικό για τον Μπελογιάννη και τους συντρόφους του, όχι όμως και για την Παππά, καθώς “προστατεύτηκε” επειδή ήταν μητέρα βρέφους.

Ο Νίκος Μπελογιάννης έγινε γνωστός σαν "ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο"

Ο Νίκος Μπελογιάννης στο δικαστήριο. Έγινε γνωστός ως “ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο”. Από πίσω διακρίνεται η Έλλη Παππά

Η «Μηχανή του Χρόνου» τη συνάντησε το 2007, δύο χρόνια πριν από τον θάνατό της. Αν και βρισκόταν σε προχωρημένη ηλικία, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τη στιγμή του αποχαιρετισμού με τον αγαπημένο της μέσα στη φυλακή. Ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε ξημερώματα Κυριακής στις 30 Μαρτίου του 1952.

Όταν οι φύλακες άνοιξαν το κελί του, οι σύντροφοί του δεν κατάλαβαν τι συνέβαινε, καθώς εκτελέσεις δεν γίνονταν ποτέ τις Κυριακές. Ο Μπελογιάννης όμως, το κατάλαβε και ρώτησε το φύλακα: “Πάμε για καθαρό αέρα ε”; Αν και είχαν περάσει περισσότερα από πενήντα χρόνια από την εκτέλεση του συντρόφου της, η Έλλη Παππά δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, όταν αναφέρθηκε στις τελευταίες του στιγμές.

Η Έλλη Παππά πέθανε στις 27 Οκτωβρίου του 2009, σε ηλικία 89 ετών.

πηγή: mixanitouxronou.gr