Μιχάλης Μυλωνάς: Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού που έγινε διάκονος και τα λάθη με τη Ντιναμό! (vid)

Η ιστορία του τερματοφύλακα Μιχάλη Μυλωνά, που ... η καριέρα του τελείωσε στον Ολυμπιακό στο ματς με την Ντιναμό Μόσχας στο Καραϊσκάκης, όταν του έφυγε η μπάλα από τα χέρια, Όταν κρέμασε τα γάντια του έγινε διάκονος.

Μιχάλης Μυλωνάς: Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού που έγινε διάκονος και τα λάθη με τη Ντιναμό! (vid)

Ο Μιχάλης Μυλωνάς (1950) φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού την εποχή που η ομάδα του Πειραιά έψαχνε για χρόνια και δεν έβρισκε έναν καλό τερματοφύλακα, που θα γινόταν μόνιμος μετά την επιτυχημένη παρουσία του Καραπατή και του Θεοδωρίδη κάτω από τα γκολπόστ και τη μετανάστευση του Φρονιμίδη στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής.

Πήγε λοιπόν το 1969 στον Πειραιά από τον Αήττητο Σπάτων και ήταν στην τριπλέτα των γκολκίπερ μαζί με τον Απόστολο Κόη (από τα σπλάχνα του Ολυμπιακού) και τον Λιαδέλη (πατέρα του μπασκετμπολίστα).

Την επόμενη χρονιά, το 1970 ήταν δίδυμο με τον Κουρκουβέλα που αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο και το 1971 με τον Καρυπίδη.

Το 1972 ήταν μαζί με Πολέτι, Κελεσίδη και έπαιξε μόνο ένα ημίχρονο, αφού η καριέρα του στον Ολυμπιακό τελείωσε το βράδυ της Τετάρτης 15 Σεπτεμβρίου 1971, όταν του έφυγε η μπάλα μέσα από τα χέρια και η Ντιναμό Κιέβου κέρδισε 2-0 στο Καραϊσκάκη, για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Στη ρεβάνς στη Μόσχα, ο Ολυμπιακός με γκολ των Γκαϊτατζή, Τριαντάφυλλου κέρδισε 2-1 τη μετέπειτα φιναλίστ του Κυπέλλου Κυπελλούχων (έχασε 3-2 από τη Ρέιντζερς), αλλά αποκλείστηκε από τα λάθη του Μυλωνά στο πρώτο ματς.

Στη συνέχεια έπεσε σε δυσμένεια, έπαιξε μόλις 10 ματς τη διετία και το όνομα του έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών αντιπάλων ομάδων. Το ματς μεταδόθηκε τηλεοπτικά (σπάνιο φαινόμενο της εποχής), το είδε όλη η Ελλάδα και όταν ήθελαν πλέον να πικάρουν τον αντίπαλο τερματοφύλακα φώναζαν εν χορώ «τραλαλα, είσαι σαν τον Μυλωνά».

Ο Ολυμπιακός βρήκε τον μόνιμο τερματοφύλακα στο πρόσωπο του Παναγιώτη Κελεσίδη και ο Μυλωνάς πήγε στο Αιγάλεω ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Λευτέρη Πουπάκη στον Πειραιά. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε ένα Κύπελλο (1971) και ένα πρωτάθλημα (1973). Τα επόμενα 9 χρόνια ήταν τερματοφύλακας της αθηναϊκής ομάδας, με την οποία έλαβε μέρος τόσο στην Α' όσο και στη Β' Εθνική. Το 1976 μάλιστα έπαιξε μόνο σε ένα ματς, το τελευταίο, όπου το Αιγάλεω επικράτησε 1-0 της Κορίνθου και κέρδισε την άνοδο. Είχε αποβληθεί ο βασικός τερματοφύλακας Συρίγος, γιατί γρονθοκόπησε τον Καλκούνο.

Για ένα ακόμη χρόνο, τη σεζόν 1982-83 συνέχισε τη σταδιοδρομία του στην ομάδα της Κορίνθου (Β΄ Εθνική) όπου και τερμάτισε την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο.

Στο Αιγάλεω αγωνίστηκε σε 68 αγώνες Α' Εθνικής και δέχθηκε 91 γκολ (1,33 ανά αγώνα) και σε 76 αγώνες Β' Εθνικής, όπου δέχθηκε 78 τέρματα (0,84 ανά αγώνα). Συνολικά στην Α΄Εθνική κατηγορία έπαιξε σε 121 επίσημους αγώνες πρωταθλήματος και δέχθηκε 125 γκολ (1,033 γκολ ανά αγώνα). Στην καριέρα του δεν αποβλήθηκε ποτέ, ενώ δέχθηκε μόλις 2 κίτρινες κάρτες.

Το 1983 κρέμασε τα γάντια και εργάστηκε ως μηχανικός αεροσκαφών στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Μετά όμως εγκατέλειψε τα εγκόσμια και χειροτονήθηκε διάκονος σε Ιερά Μονή του λεκανοπέδιου Αττικής. Όλοι θυμούνται την ευγένεια του και την καλλιέργεια του, αλλά ένα λάθος στοίχισε στην καριέρα του.

Ο πρόεδρος των βετεράνων του Ολυμπιακού Αντώνης Γλύκας μας είπε: «Τον κάλεσα σε εκδήλωσή μας, αλλά μου απάντησε ευγενικά "Αντώνη σας παρακολουθώ" και με ενημέρωσε ότι έγινε πνευματικός».

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 1971

Ολυμπιακός - Ντιναμό Μόσχας (ΕΣΣΔ) 0 - 2 (83', 87' Κοζλόφ)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μυλωνάς, Γκαϊτατζής, Αγγελής, Συνετόπουλος, Σιώκος, Περσίδης, Καραβίτης (46΄Παπαδημητρίου), Κουμαριάς, Γιούτσος, Δεληκάρης, Παμπουλής.

Προπονητής: Άλαν Άσμαν



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110