Χριστουγεννιάτικη κάρτα: Η ιδέα ενός δημοσίου υπαλλήλου που βαριόταν να απαντά στις ευχές

Το 1843 ο Χένρι Κόουλ έφτιαξε την πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα επειδή βαριόταν να απαντά σε όλες τις ευχές. 

Χριστουγεννιάτικη κάρτα: Η ιδέα ενός δημοσίου υπαλλήλου που βαριόταν να απαντά στις ευχές

Μία από τις παραδόσεις των Χριστουγέννων είναι και η εορταστική κάρτα μέσα στην οποία γράφουμε ευχές στον αποστολέα. Λίγοι όμως γνωρίζουν από που προήλθε η εφεύρεση της χριστουγεννιάτικης κάρτας.

Όλα ξεκίνησαν το 1843, όταν τις γιορτινές μέρες ο Χένρι Κόουλ έπρεπε να απαντά σε δεκάδες γράμματα που έφταναν στο γραφείο του. Ο Άγγλος έχανε πολύτιμο χρόνο για να απαντά σε όλα αυτά τα γράμματα και έτσι αποφάσισε να διευκολύνει την ζωή του.

Συγκεκριμένα ζήτησε από έναν φίλο του καλλιτέχνη να του σχεδιάσει ένα σκίτσο, το οποίο θα απεικονίζει μία οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι να διασκεδάζει πίνοντας κρασί. Όταν το σκίτσο ήταν έτοιμο ο Κόουλ ζήτησε από ένα τυπογραφείο να του φτιάξει χίλια αντίτυπα.

Έτσι ο ίδιος εφάρμοσε στην πράξη την ιδέα της χριστουγεννιάτικης κάρτας, η οποία στη αρχή δέχτηκε σκληρή κριτική καθώς στην εικόνα τα μικρά παιδιά έπιναν κρασί με αποτέλεσμα ορισμένοι να κατηγορήσουν το σκίτσο για προώθηση της κατανάλωσης του αλκοόλ. Το παράδειγμα του Κόουλ ακολούθησαν αρκετοί άνθρωποι και το 1875 η χριστουγεννιάτικη κάρτα πέρασε σε άλλη εποχή, μπαίνοντας στις ζωές και των Αμερικανών, οι οποίοι την αναβάθμισαν.

Η σύγχρονη βιομηχανία χριστουγεννιάτικων καρτών, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, ξεκίνησε το 1915, όταν μία νεοσύστατη εταιρεία καρτ ποστάλ, με έδρα το Κάνσας των ΗΠΑ, δημοσίευσε την πρώτη εορταστική κάρτα, η οποία ήταν αρκετά μεγαλύτερη από τις προηγούμενες.