Ο Έλληνας κομμωτής που έκανε ρεκόρ «κουρέματος αντοχής» - Σταμάτησε μετά από 97 ώρες όταν λιποθύμησε

26 Ιουνίου 1976. Ένας Έλληνας κομμωτής κατοχυρώνει μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Για τέσσερα συνεχόμενα μερόνυχτα ο Χρήστος Αγγελόπουλος κούρευε αδιάλειπτα, μέχρι που έπεσε λιπόθυμος από την εξάντληση.

Ο Έλληνας κομμωτής που έκανε ρεκόρ «κουρέματος αντοχής» - Σταμάτησε μετά από 97 ώρες όταν λιποθύμησε

Ο Χρήστος Αγγελόπουλος ανακάλυψε από μικρός την αγάπη του για την κομμωτική στην Τρίπολη, τον τόπο καταγωγής του. Συνέχισε με σπουδές στην Αθήνα, πήρε υποτροφία για την Διεθνή Ακαδημία Κομμωτικής Τέχνης της Λωζάνης, ενώ ολοκλήρωσε τη μετεκπαίδευσή του στο Παρίσι και στο Μιλάνο.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αποφάσισε να ανοίξει το δικό του ανδρικό κομμωτήριο στην Αθήνα. Ήταν ένα παράτολμο βήμα, καθώς την εποχή εκείνη οι άντρες συνήθιζαν να κουρεύονται στα μπαρμπέρικα. Η έννοια του καλλωπισμού ήταν συνυφασμένη με τη θηλυκότητα και δε νοείτο άντρας να ξοδεύει παραπάνω από τα απολύτως απαραίτητα -σε χρόνο και χρήμα- για την εμφάνισή του.

Ωστόσο, η καινοτόμα οπτική του Χρήστου Αγγελόπουλου τον δικαίωσε. Άνοιξε το κομμωτήριό του το 1974 στην καρδιά της πρωτεύουσας και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι Αθηναίοι τον «αγκάλιασαν». Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του αρκετά χρόνια αργότερα, οι άντρες που ζητούσαν βάψιμο ή περμανάντ ήταν πολλοί περισσότεροι απ’ όσους φαντάζεται κάποιος που βρίσκεται εκτός του χώρου. Απλώς δεν το παραδέχονταν δημόσια, λόγω του σεξιστικού στίγματος.

  • Ο κομμωτής Χρήστος Αγγελόπουλος.

Ρεκόρ Γκίνες

Η ιδέα της κατάρριψης του παγκόσμιου ρεκόρ κουρέματος αντοχής ήρθε απρόσμενα μία μέρα ενώ έβλεπε τηλεόραση. Στις ειδήσεις έπαιζε ένα ρεπορτάζ για τον τότε κάτοχο του ρεκόρ. Ένας Ιταλός ονόματι Πίνο Αμάτο είχε καταφέρει μέσα σε 83 ώρες να κουρέψει 200 άτομα. Ο Αγγελόπουλος το είδε ως πρόκληση. Γνώριζε ότι είχε τις ικανότητες και το σθένος να το καταρρίψει. Έμενε να το αποδείξει και σε όλο τον κόσμο.

Κάτοχος του ρεκόρ έως το 1976 ήταν ο Ιταλός Πίνο Αμάτο.

Πράγματι, ο Έλληνας κομμωτής κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες και ξεκίνησε τον προγραμματισμό. Στις 21 Ιουνίου του 1976, ήταν όλα έτοιμα. Έξω από το κομμωτήριο στην οδό Αριστοτέλους είχε κρεμάσει μία ανακοίνωση που ενημέρωνε ότι για τις επόμενες μέρες θα προσέφερε τις υπηρεσίες του δωρεάν, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, σε όποιον ήθελε να κουρευτεί.

Την προσπάθειά του κατέγραφαν ανελλιπώς εγχώρια και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ στο κομμωτήριο βρισκόταν διαρκώς και ένας αθλητικός ιατρός που θα τσέκαρε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους σφυγμούς και τα αντανακλαστικά του.

  • Ο κομμωτής Χρήστος Αγγελόπουλος εξετάζεται από γιατρό για να κρίνει εάν μπορεί να συνεχίσει

Ο Χρήστος Αγγελόπουλος ξεκίνησε να κουρεύει τους πρώτους εθελοντές το πρωί της Δευτέρας και συνέχισε ακατάπαυστα έως το πρωί της Κυριακής. Στόχος του ήταν να συμπληρώσει 100 ώρες, όμως η εξάντληση, η πείνα και η αϋπνία τον νίκησαν στις 97. Ο νεαρός κομμωτής λιποθύμησε κι ένα ασθενοφόρο τον μετέφερε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου μετά από λίγο ανέκτησε τις αισθήσεις του.

  • Ο Αγγελόπουλος σταμάτησε μόνο για να πιει στα όρθια λίγες γουλιές νερό και καφέ

Μέσα σε 97 ώρες και 15 λεπτά κατόρθωσε να κουρέψει συνεχόμενα 274 άτομα και να νικήσει τον Ιταλό προκάτοχό του κατά κράτος.

Το εντυπωσιακό ρεκόρ μεταδόθηκε σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές παγκοσμίως, καθώς και στο Διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Μετά την κατάρριψη του ρεκόρ και την απότομη δημοσιότητα, ο Χρήστος Αγγελόπουλος συνέχισε να εργάζεται στο κομμωτήριο και να εξελίσσει τις τεχνικές του.

Σήμερα, στα ηνία της ιστορικής επιχείρησης βρίσκονται οι δύο γιοι του, που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα βήματα του πατέρα τους και να συνεχίσουν το έργο του.