Ένας ιδιαίτερος διανοούμενος ο ηθοποιός πίσω από τη μάσκα του «Σχιζοφρενή δολοφόνου με το πριόνι»
Ο «σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι» είναι ένας από τους θρυλικότερους ρόλους τρόμου όλων των εποχών. Πίσω από την φρικιαστική μάσκα του Leatherface, δεν κρύβεται κάποιος καταξιωμένος ηθοποιός. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας του Τόμπι Χούπερ πήρε τον ρόλο κατά τύχη!
Το 1973, όταν γινόταν το κάστινγκ για την ταινία, ο Γκούναρ Χάνσεν ήταν ένας 26χρονος Ισλανδός φοιτητής στο τμήμα Σκανδιναβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Όστιν στο Τέξας. Η μόνη ανάμιξη που είχε με την υποκριτική ήταν στον ερασιτεχνικό θίασο του κολεγίου, για λόγους ψυχαγωγίας.
Ο Χάνσεν δεν ήξερε καν ότι πραγματοποιούνταν οντισιόν στην πόλη του. Τις ημέρες εκείνες όμως έτυχε να βγει με έναν φίλο του, από τη θεατρική ομάδα. Μία από τις πιο αξιομνημόνευτες παραστάσεις που είχαν ανεβάσει ήταν το “Άνθρωποι και Ποντίκια”, όπου ο Χάνσεν έκανε τον δολοφόνο.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
«Είναι κάτι τύποι στο Όστιν που γυρίζουν μια ταινία. Θα ήσουν τέλειος για τον ρόλο του δολοφόνου. Νομίζω όμως ότι έχουν ήδη βρει ηθοποιό», του είπε ο φίλος του και η συζήτηση τελείωσε εκεί.
Ωστόσο, μία εβδομάδα αργότερα, έτυχε να τον ξανασυναντήσει στο δρόμο. Αυτή τη φορά, ο φίλος του τον ενημέρωσε ότι ο πρωταγωνιστής αποσύρθηκε. Έπειτα του έδωσε το τηλέφωνο του διευθυντή κάστινγκ και τον ενθάρρυνε να καλέσει.
«Τον πήρα τηλέφωνο, μιλήσαμε και πήγα να τον δω. Μετά από 1-2 μέρες με ξαναφώναξε και πήγα να γνωρίσω τον σκηνοθέτη. Και μετά πήρα τον ρόλο».
Απρόσμενη επιτυχία
Το μπάτζετ του “Σχιζοφρενή δολοφόνου με το πριόνι” δεν ξεπερνούσε τις 140.000 δολάρια. Και παρότι ο σκηνοθέτης και οι συντελεστές εξ αρχής πίστευαν στη δουλειά τους, κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε.
Το φιλμ έκανε πάταγο. Τα έσοδα ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια και σύντομα μετατράπηκε σε έναν από τους πιο αξιομνημόνευτους τίτλους θρίλερ όλων των εποχών. Ακολούθησαν σίκουελ, πρίκουελ, σειρές κόμικ και βιντεοπαιχνίδια. Δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις για τη βιαιότητα του φιλμ, με αποτέλεσμα πολλοί κινηματογράφοι να απαγορεύουν την προβολή της.
Από τη μια μέρα στην άλλη, το όνομα του πρωτοεμφανιζόμενου Γκούναρ Χάνσεν μετατράπηκε σε ένα από τα πλέον περιζήτητα του Χόλιγουντ. Από τις προτάσεις που του έγιναν, ο νεαρός Ισλανδός επέλεξε να πρωταγωνιστήσει στην ταινία Demon Lover. Ύστερα από αυτή τη δεύτερη εμπειρία μπροστά από τις κάμερες, αποφάσισε ότι η ηθοποιία δεν ήταν το επάγγελμα των ονείρων του.
Αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του και παράλληλα να ασχοληθεί με το γράψιμο. Ξεκίνησε την αρθρογραφία σε περιοδικά και εξέδωσε μερικά βιβλία.
Επέστρεψε στον χώρο του κινηματογράφου σχεδόν 14 χρόνια αργότερα. Το 1988 πρωταγωνίστησε στο “Hollywood Chainsaw Hookers”. Αποφάσισε, ότι η υποκριτική μπορούσε να τον ευχαριστήσει, αλλά περιστασιακά και όχι ως η κύρια απασχόλησή του. Έτσι, συνέχισε να εμφανίζεται σε ταινίες κάθε λίγα χρόνια, ενώ ο χρόνος του ήταν αφιερωμένος στη συγγραφή.
Μέχρι το θάνατό του, έπαιξε σε πάνω από 20 παραγωγές, ενώ εργάστηκε ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος ντοκιμαντέρ.
Ο θάνατός του ήταν αιφνίδιος. Διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας και πέθανε το 2015, σε ηλικία 68 ετών.
Στις τελευταίες συνεντεύξεις του, δήλωνε ότι αισθανόταν πλήρης και ευγνώμων. Το γεγονός ότι παρότι πρωταγωνιστεί σε ένα από τα διασημότερα θρίλερ, το πρόσωπό του δεν είναι ευρέως γνωστό, δεν τον λύπησε ποτέ. Αντίθετα, απολάμβανε την ανωνυμία.
«Μου αρέσει πολύ το ότι μπορώ να πάω σε ένα Fan Convention και οι άνθρωποι εκεί να με αναγνωρίζουν. Θέλουν να μου μιλήσουν γιατί λατρεύουν πραγματικά την ταινία και ξέρουν ποιος είμαι. Το εκτιμώ πολύ αυτό. Ταυτόχρονα, εκτιμώ αφάνταστα το ότι κανένας που με συναντά στον δρόμο δεν έχει ιδέα ότι είμαι ο Leatherface».