Ηχητικό από την κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου, που μετατράπηκε σε διαδήλωση κατά της δικτατορίας

Το ηχητικό από την κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου, που μετατράπηκε σε λαϊκή διαδήλωση κατά της δικτατορίας. Οι συνταγματάρχες δεν επέτρεψαν να προβληθεί ούτε ένα πλάνο.

Ηχητικό από την κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου, που μετατράπηκε σε διαδήλωση κατά της δικτατορίας

Η δικτατορία του Παπαδόπουλου οδήγησε χιλιάδες πολίτες στην εξορία και τους πολιτικούς σε περιορισμό.

Στο επίκεντρο της προσοχής των Απριλιανών δικτατόρων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος είχε συγκινήσει τον λαό με τον περίφημο ανένδοτο αγώνα κατά του παλατιού και των αποστατών που τον ανέτρεψαν. Οι συνταγματάρχες τον έθεσαν σε περιορισμό στο σπίτι του στο Καστρί.

Ο Παπανδρέου όμως ήταν ήδη μεγάλος και με εύθραυστη υγεία. Ενάμισι περίπου χρόνο μετά το πραξικόπημα, την 1η Νοεμβρίου 1968 έφυγε από τη ζωή. Η κηδεία του έγινε στις 3 Νοεμβρίου και οι συνταγματάρχες κάτω από την λαϊκή πίεση και τον φόβο δυσάρεστων πολιτικών εξελίξεων επέτρεψαν στους πολίτες να παραστούν και στις εφημερίδες να καλύψουν δημοσιογραφικά το θέμα.

Η κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου μετατράπηκε σε διαδήλωση

Φυσικά, τα άρθρα λογοκρίθηκαν και περιείχαν αλλοιωμένες πληροφορίες για το πλήθος του κόσμου που συγκεντρώθηκε για να τιμήσει τον Παπανδρέου. Δεν έλειψαν ακόμα και αναληθή δημοσιεύματα που περιέγραψαν ότι ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν ελάχιστος και κάποιοι δημιούργησαν ταραχές. Φυσικά στα κινηματογραφικά “Επίκαιρα”, δεν επέτρεψαν να προβληθεί ούτε ένα πλάνο.

Ο λόγος ήταν απλός: Η κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου μετατράπηκε σε λαϊκή διαδήλωση κατά της δικτατορίας

πηγή: mixanitouxronou.gr