Καραμανλής - Βουγιουκλάκη και το «τεστ της ψαροταβέρνας»

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μετρήσει κανείς τη δημοφιλία ενός δημόσιου προσώπου. Αυτή που περιγράφεται παρακάτω με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την Αλίκη Βουγιουκλάκη φαίνεται πως ήταν η πιο αλάνθαστη.

Καραμανλής - Βουγιουκλάκη και το «τεστ της ψαροταβέρνας»

Ένα βράδυ, την άνοιξη του 1959, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής δειπνούσε με φίλους σε μια ψαροταβέρνα στο Μικρολίμανο. Υπήρχε μια ησυχία σχεδόν ειδυλλιακή δίπλα στη θάλασσα με τα ιστιοφόρα και τις βάρκες να λικνίζονται ελαφρά στην εσπερινή αύρα. Οι άντρες της φρουράς του Προέδρου ραχάτευαν κάπου παράμερα περιμένοντας να περάσει η ώρα, όταν μια ξαφνική φασαρία τους έθεσε σε επιφυλακή.

Μερικοί ψαράδες έμπαιναν θορυβώντας στο μαγαζί. Όλοι τότε πίστεψαν πως οι απρόσκλητοι επισκέπτες ελκύστηκαν από την παρουσία του Καραμανλή και της παρέας του. Η πραγματικότητα όμως ήταν εντελώς διαφορετική. Οι ψαράδες είχαν περικυκλώσει την Αλίκη Βουγιουκλάκη που εκείνη τη στιγμή κατέφθανε στην ταβέρνα με την δική της παρέα, έχοντας μόλις ολοκληρώσει την παράσταση στο θέατρο Μουσούρη.

Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός σηκώθηκε κι έφυγε με ένα χαμόγελο κάθε άλλο παρά ανέμελο.

Το περιστατικό δεν αποτελεί αποκύημα της φαντασίας. Καταγράφηκε στο Ιταλικό περιοδικό Oggiπου τον Απρίλιο του 1959 αφιέρωσε ολοσέλιδο ρεπορτάζ στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, με τίτλο «Μια θεά της οθόνης στην Ακρόπολη των Αθηνών».

Φαίνεται όμως πως κι ο ίδιος ο Καραμανλής μέτρησε την δημοφιλία της «εθνικής» μας σταρ από εκείνο το μικρό επεισόδιο στο Μικρολίμανο, γιατί αργότερα της έκανε πρόταση να κατέβει μαζί του στις εκλογές.

Η απάντηση της Βουγιουκλάκη:

«Πρόεδρε, πόσο είχες στις τελευταίες εκλογές;»

Λέει ο Καραμανλής: «51%».

«Εγώ όμως έχω 100%».

Και φυσικά δεν κατέβηκε.