Grand Chalet Κηφισιάς: Το ξενοδοχείο – φάντασμα με την διασημότερη πισίνα των βορείων προαστίων
Grand Chalet Κηφισιάς. Δείτε από ψηλά το ξενοδοχείο – φάντασμα με την διασημότερη πισίνα των βορείων προαστίων. Γιατί ερήμωσε...
Τον Ιούνιο του 1962 ένα «νέο, πρωτότυπο ξενοδοχείο» Grand Chalet, στην καρδιά του πιο κοσμοπολίτικου προαστίου των Αθηνών, άνοιγε τις πόρτες του στο κοινό. Τον Ιούνιο του 2011, oι ίδιες πόρτες θα έκλειναν οριστικά με τον πιο τραγικό επίλογο. Το Grand Chalet απευθυνόταν σε λίγους και εκλεκτούς θαμώνες. Με μόλις 47 δωμάτια, που απλώνονταν σε τρία πατώματα, έμοιαζε περισσότερο με έπαυλη παρά με ξενοδοχείο. Το κτίριο βρισκόταν στο κέντρο ενός καταπράσινου κήπου με προσεγμένα φυτά και εντυπωσιακά έργα τέχνης. Το αριστοκρατικό σκηνικό συμπληρωνόταν από μία πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Αυτό ήταν και το σήμα κατατεθέν του Grand Chalet. Το βάθος της φτάνει τα 5,5 μέτρα, η επιφάνειά της τα 400 τ.μ., ενώ έχει χωρητικότητα 990 λίτρα. Η τροφοδότηση γινόταν με έναν πρωτοποριακό μηχανισμό. 160 μέτρα κάτω από τη γη, περνούσαν οι κρύες πηγές του ρέματος του Κοκκιναρά, που μέσω σωλήνων κατέληγαν στην πισίνα του ξενοδοχείου.
Ακμή
Από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και τις αρχές του 21ου αιώνα τα δωμάτια του Grand Chalet φιλοξένησαν πολιτικούς, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της εγχώριας και διεθνούς σκηνής. Στις ειδικές αίθουσες πραγματοποιούνταν από κοσμικές εκδηλώσεις μέχρι επιστημονικά συνέδρια. Στο εστιατόριο εργάζονταν φημισμένοι σεφ, ενώ ακόμα και στο μπαρ, η επιλογή bar tender δεν αφηνόταν ποτέ στην τύχη της. Τα σαββατοκύριακα οι κήποι φιλοξενούσαν σταθερά φανταχτερούς γάμους και βαφτίσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες, η πισίνα γέμιζε, όχι μόνο με θαμώνες του ξενοδοχείου, αλλά με λουόμενους από όλη την πρωτεύουσα. Το 2000, το εισιτήριο για πρόσβαση στην πισίνα ήταν 7.000 δραχμές. Όποιος ήθελε ελεύθερη πρόσβαση για όλη τη θερινή σεζόν έπρεπε να καταβάλει αντίτιμο ύψους 240.000 δραχμών.
Αντίθετα, η είσοδος στο εσωτερικό του Grand Chalet ήταν αυστηρά περιορισμένη για τους επιφανείς θαμώνες. Το κυρίως ξενοδοχείο αποτελούταν από υπόγειο, ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο. Στο υπόγειο εμβαδού 370τ.μ. βρίσκονταν οι βοηθητικοί χώροι και οι αποθήκες. Τα 766τ.μ. του ισογείου στέγαζαν την ρεσεψιόν, το εστιατόριο, την αίθουσα συνεδριάσεων, το μαγειρείο, καθώς και 3 δωμάτια. Όλα τα υπόλοιπα δωμάτια και οι βοηθητικοί χώροι απλώνονταν στα 1.300 τ.μ. του πρώτου και του δεύτερου ορόφου. Τέλος τα υπόγεια περιλάμβαναν κυρίως χώρους στάθμευσης για τα αυτοκίνητα.
Παρακμή
Η σημερινή εικόνα του Grand Chalet δε θυμίζει σε τίποτα το ένδοξο παρελθόν του. Το άλλοτε υπερπολυτελές ξενοδοχείο έχει μετατραπεί σε ένα εγκαταλελειμμένο ερείπιο που ρημάζει. Οι εικόνες που υπάρχουν στο διαδίκτυο από το εσωτερικό του είναι από βίντεο επίδοξων «κυνηγών φαντασμάτων» που πιστεύουν ότι το κτίριο είναι στοιχειωμένο. Το τέλος εποχής για το Grand Chalet συνέπεσε με την είσοδο της χώρας στην κρίση. Το 2008 το ξενοδοχείο πέρασε στην ιδιοκτησία της εταιρείας «Kεφαλάρι Kτηματική A.E.». Ένα μήνα αργότερα μπήκε ως υποθήκη σε ομολογιακό δάνειο ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ που εκδόθηκε. Και ενώ το μέλλον του ήταν αμφίβολο, ένα τραγικό γεγονός ήρθε να επισφραγίσει την κακή εξέλιξη των πραγμάτων.
Η δολοφονία
Τον Ιούνιο του 2011, ο γιος της οικογένειας Αποστόλου -ιδρυτές του ξενοδοχείου- βρέθηκε δολοφονημένος στη διώροφη μεζονέτα του στην Κηφισιά. Ο 45χρονος Χρήστος Αποστόλου κειτόταν σε μία λίμνη αίματος και έφερε τραύμα από πυροβόλο όπλο στον θώρακα.
Όταν η οικιακή βοηθός μπήκε στο σπίτι και τον βρήκε, είχαν περάσει ήδη τέσσερα εικοσιτετράωρα από τον θάνατό του. Η δολοφονία δεν εξιχνιάστηκε. Αντίστοιχα, το ξενοδοχείο ακολούθησε παρόμοια πορεία. Αφημένο στην μοίρα του, ρημάζει μέχρι σήμερα στην οδό Κοκκιναρά που άλλοτε «στόλιζε». Τον Ιανουάριο του 2021, βγήκε και επίσημα σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς 5,28 εκατ. ευρώ. Καθώς δεν αγοράστηκε, αναμένεται να ξαναβγεί «στο σφυρί» στις 27 Οκτωβρίου 2021. Δείτε εικόνες από το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο σήμερα, όπως τις κατέγραψε η n.p. production: