Beatles, Edith Piaf, Shirley Bassey, Joan Baez διασκευάζουν και τραγουδούν Μίκη Θεοδωράκη

Σπουδαίοι καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης έχουν ερμηνεύσει συνθέσεις του εμβληματικού μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη. Από τους Beatles και την Εντίθ Πιάφ (Edith Piaf) μέχρι την Σίρλεϊ Μπάσεϊ (Shirley Bassey) και την Τζόαν Μπαέζ (Joan Baez).

Beatles, Edith Piaf, Shirley Bassey, Joan Baez διασκευάζουν και τραγουδούν Μίκη Θεοδωράκη

«Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου», Beatles

Στα τέλη του 1958, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέλαβε τη μουσική επιμέλεια της ταινίας του Βρετανού σκηνοθέτη Μάικλ Πάουελ «Luna De Meil». Στην Ελλάδα, η ταινία έγινε γνωστή κυρίως από το τραγούδι τίτλων της, το οποίο ερμήνευσε αρχικά ο Ιταλός τραγουδιστής, Μαρίνο Μαρίνι, με το κουαρτέτο του. Πρόκειται για το «Honeymoon Song» ή αλλιώς «Αν θυμηθείς τ’όνειρό μου». Λίγο καιρό μετά τη διανομή της ταινίας, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ άκουσε το τραγούδι από τον Μαρίνι, ενθουσιάστηκε και αποφάσισε μαζί με τα υπόλοιπα «σκαθάρια» να το ερμηνεύσουν στη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC «Pop Go The Beatles». Έτσι και έγινε...

«Όμορφη Πόλη», Edith Piaf

Το 1962, ο Βέλγος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρεμόντ Ρουλώ (Raymond Rouleau) αποφάσισε να γυρίσει την ταινία «Οι εραστές του Τερουέλ». Μιας δραματικής ιστορίας έρωτα και θανάτου, που μετέπειτα ενέπνευσε δεκάδες Ισπανούς ποιητές, συγγραφείς και μουσικούς. Ο Ρουλώ ζήτησε από τον Μίκη Θεοδωράκη, να γράψει τη μουσική. Όπως και έπραξε ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, χρησιμοποιώντας το μουσικό θέμα της «Όμορφης Πόλης» που είχε συνθέσει μόλις πριν δύο χρόνια. Έτσι, η «Όμορφη Πόλη» έγινε «Μαγική», απέκτησε γαλλικούς στίχους και το τραγούδι ερμήνευσε η ανεπανάληπτη Εντίθ Πιάφ.

«Το γελαστό παιδί», Shirley Bassey

Το 1961, ο Θεοδωράκης μελοποίησε το ποίημα «Το Γελαστό Παιδί» του Ιρλανδού ποιητή Brendan Beham σε μετάφραση Βασίλη Ρώτα, για τις ανάγκες του θεατρικού έργου «Ένας Όμηρος» και 5 χρόνια αργότερα η Ντόρα Γιαννακοπούλου το ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση. Το 1970 «Το Γελαστό Παιδί» απέκτησε και ξενόγλωσση ερμηνεία. Η Shirley Bassey, που εκείνη την εποχή βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της, ερμήνευσε το τραγούδι, το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ της με τίτλο «Something» και έκανε παγκόσμια επιτυχία.

«Άσμα ασμάτων», Joan Baez

Τον Ιούλιο του 1983, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της φολκ, κυρίως, μουσικής, Τζόαν Μπαέζ (Joan Baez), πραγματοποίησε συναυλία στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου με τίτλο «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ’83».

Πηγή: mixanitouxronou.gr