Ο γρίφος του Αϊνστάιν που «μόνο το 2% του πληθυσμού μπορεί να λύσει» - Δοκιμάστε να τον λύσετε

Ο γρίφος του Αϊνστάιν που «μόνο το 2% του πληθυσμού μπορεί να λύσει». Αλήθεια ή αστικός μύθος. Δείτε το γρίφο και δοκιμάστε να τον λύσετε.

Ο γρίφος του Αϊνστάιν που «μόνο το 2% του πληθυσμού μπορεί να λύσει» - Δοκιμάστε να τον λύσετε

Από την αρχαιότητα ακόμα, οι άνθρωποι λάτρευαν να «ακονίζουν» τον νου τους με ασκήσεις λογικής. Ανάλογα την εποχή και την κουλτούρα του κάθε λαού, οι γρίφοι και τα αινίγματα διαφέρουν. Ωστόσο, ένα από τα διασημότερα που έχει καταφέρει να αντέξει στο χρόνο είναι ο «γρίφος του Αϊνστάιν». Συνήθως, πριν από την εκφώνησή του προηγείται η φράση: «μόλις το 2% των ανθρώπων μπορεί να τον λύσει». Το ποσοστό αυτό δεν αποτελεί πόρισμα κάποιας έρευνας μεγάλου Πανεπιστημίου. Είναι αστικός μύθος.

Ο λόγος που φέρει το όνομα του διάσημου φυσικού είναι διότι, σύμφωνα με την διαδεδομένη θεωρία, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν ο δημιουργός του. Τον διατύπωσε όταν ήταν ακόμη παιδί. Μάλιστα, ο ίδιος έγραψε δίπλα την περίφημη σημείωση που ισχυρίζεται ότι το 98% των ανθρώπων αδυνατεί να τον λύσει. Παρόλα αυτά, δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει αυτή την εκδοχή. Πολλοί εικάζουν ότι αποτελεί λαϊκό μύθο. Άλλωστε η πρώτη καταγεγραμμένη δημοσίευση του γρίφου έκανε την εμφάνισή της επτά χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου επιστήμονα. Δημοφιλής, αν και όχι εξίσου διαδεδομένη, είναι και η πεποίθηση εκείνων που αποδίδουν την διατύπωση του γρίφου στον συγγραφέα της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων», Λιούις Κάρολ. Βέβαια, ο βρετανός παραμυθάς άφησε την τελευταία του πνοή ακόμη πιο παλιά, το 1898. Όπως και να έχει, ο «γρίφος του Αΐνστάιν είναι ο πιο διάσημος του είδους του. Αποτελεί μάλιστα ιδανική εισαγωγή για εκείνους που θέλουν να έρθουν σε μια πρώτη γνωριμία με την αλγοριθμική σκέψη και τα λεγόμενα «προβλήματα ικανοποίησης περιορισμών».

Αυτό που επίσης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ανάλογα με την κουλτούρα, την εποχή, αλλά και τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το πρόβλημα, τα δεδομένα προσαρμόζονται. Έτσι, ο «Νορβηγός» της αυθεντικής εκφώνησης σε άλλες γλώσσες γίνεται «Νιγηριανός», το τσάι γίνεται χυμός και οι μάρκες καπνού γίνονται μάρκες αυτοκινήτων. Διαβάστε παρακάτω το γρίφο, που μάλλον χρειάζεται να κρατάτε σημειώσεις αν θέλετε να τον λύσετε. Προσοχή στην τελευταία σειρά του κειμένου είναι η απάντηση.

Ο γρίφος του Αϊνστάιν

Σε ένα δρόμο υπάρχουν πέντε σπίτια, πέντε διαφορετικών χρωμάτων. Σε κάθε σπίτι ζει ένας άνθρωπος διαφορετικής εθνικότητας. Οι πέντε ιδιοκτήτες πίνουν ένα συγκεκριμένο είδος ποτού, καπνίζουν μία συγκεκριμένη μάρκα τσιγάρων και έχουν ένα συγκεκριμένο κατοικίδιο. Όλοι έχουν μεταξύ τους διαφορετικά κατοικίδια, διαφορετικές μάρκες τσιγάρων και διαφορετικά είδη ποτών.

Δίνονται τα εξής στοιχεία:

1. Ο Βρετανός μένει στο κόκκινο σπίτι.
2. Ο Σουηδός έχει ένα σκύλο.
3. Ο Δανός πίνει τσάι.
4. Το πράσινο σπίτι είναι αριστερά από το άσπρο σπίτι.
5. Ο ιδιοκτήτης του πράσινου σπιτιού πίνει καφέ.
6. Αυτός που καπνίζει Pall Mall τσιγάρα εκτρέφει πουλιά.
7. Ο ιδιοκτήτης του κίτρινου σπιτιού καπνίζει Dunhill.
8. Αυτός που μένει στο μεσαίο σπίτι πίνει γάλα.
9. Ο Νορβηγός μένει στο 1ο σπίτι.
10. Αυτός που καπνίζει Blends μενει δίπλα σε αυτόν που έχει γάτες.
11. Αυτός που έχει το άλογο μένει δίπλα σε αυτόν που καπνίζει Dunhill.
12. Ο ιδιοκτήτης που καπνίζει Blue Master πίνει μπύρα.
13. Ο Γερμανός καπνίζει Prince.
14. Ο Νορβηγός μένει δίπλα στο μπλε σπίτι.
15. Αυτός που καπνίζει Blends έχει ένα γείτονα που πίνει νερό.

Η ερώτηση είναι: Ποιος έχει το ψάρι;

Λύση

Αν καταφέρατε να το λύσετε, δεν ξέρουμε αν ανήκετε στο 2% του πληθυσμού, καθώς ο υποτιθέμενος υπολογισμός του νεαρού Αϊνστάιν πιθανότατα είναι αυθαίρετος. Το σίγουρο είναι ότι έχετε υπολογιστικό μυαλό και δείκτη νοημοσύνης άνω του μετρίου.

Η λύση είναι η εξής:

Με τη σειρά, από τα αριστερά προς τα δεξιά, τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στο κάθε σπίτι είναι:
– το πρώτο σπίτι είναι κίτρινο, το δεύτερο είναι μπλε, το τρίτο κόκκινο, το τέταρτο πράσινο και το πέμπτο άσπρο.
– Η εθνικότητα όσων μένουν σε κάθε σπίτι με τη σειρά είναι η εξής: Νορβηγός, Δανός, Άγγλος, Γερμανός, Σουηδός.
– Σε κάθε σπίτι πίνουν: νερό, τσάι, γάλα, καφέ, μπίρα
– αντίστοιχα καπνίζουν: Dunhill, Blends, Pall Mall, Prince, Bluemasters.
– Σε κάθε σπίτι από τα πέντε υπάρχουν τα εξής κατοικίδια: γάτες, άλογο, πουλιά, ψάρι, σκύλος. Το ψάρι είναι τέταρτο στη σειρά, και από τη δεύτερη στήλη φαίνεται ότι το τέταρτο σπίτι είναι του Γερμανού. Άρα είναι δικό του....

Πηγή: mixanitouxronou.gr