ΖΖ Top: Πώς πήραν το όνομά τους

Ο Μπίλι Γκίμπονς κατάλαβε ότι ο «βασιλιάς είναι στην κορυφή» και βάφτισε τους θρυλικούς ΖΖ Top.

ΖΖ Top: Πώς πήραν το όνομά τους

Ο Γουίλιαμ Φρέντερικ Γκίμπονς ή Μπίλι Γκίμπονς είναι μάλλον ένας από τους πιο διάσημους γενειοφόρους όλων των εποχών. Πρόκειται για τον κιθαρίστα και τραγουδιστή των ΖΖ Top. Ταυτόχρονα όμως και τον… νονό του θρυλικού συγκροτήματος.

Οι ΖΖ Top σχηματίστηκαν το 1969 στο Χιούστον του Τέξας. Δημιούργησαν ένα χαρακτηριστικό είδος μουσικής, συνδυάζοντας τα μπλουζ του Τέξας, το ροκ μπλουζ, το μπούγκι και το χαρντ ροκ. Είχαν μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του '80, όταν με τις συναυλίες τους γέμιζαν τεράστιες αίθουσες και αθλητικά στάδια. Τόσο η μουσική τους, όσο και η εμφάνισή τους ήταν χαρακτηριστική και πρωτότυπη.

Δημιουργήθηκαν από τον Γκίμπονς, τον κιμπορντίστα Λάνιερ Γκρέιγκ και το ντράμερ Νταν Μίτσελ. Ο Γκίμπονς είχε ξεκινήσει την καριέρα του στους «Moving Sidewalks». Είχε κάνει «άνοιγμα» σε τέσσερις συναυλίες του Τζίμι Χέντριξ.

Όταν αποφάσισε με τους Γκρέιγκ και Μίτσελ να φτιάξουν μια νέα μπάντα δεν είχαν βρει όνομα. Ο Γκίμπονς καθόταν στο δωμάτιό του, το οποίο ήταν γεμάτο με αφίσες από συναυλίες. Τότε παρατήρησε ότι αρκετοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούσαν αρχικά όπως B.B. King και Z. Z. Hill. Σκέφτηκε λοιπόν ένα συνδυασμό αυτών των δύο, δηλαδή… Ζ.Ζ. King. Η ιδέα του απορρίφθηκε από τους Γκρέιγκ και Μίτσελ , οι οποίοι θεώρησαν ότι έμοιαζε πολύ με αυτό του B.B. King. Τότε ο Γκίμπονς σκέφτηκε ότι ο βασιλιάς (king) είναι στην κορυφή (top). Έτσι προέκυψε το όνομα «ZZ Top».