Λόφος του Στρέφη: Ποιος ήταν ο Στρέφης και τι άλλαξε η μπουγάδα της γυναίκας του

Πώς πήρε το συγκεκριμένο όνομα ο λόφος πάνω από τα Εξάρχεια και πώς ένας αξιωματικός έσωσε την μπουγάδα της γυναίκας του.

Λόφος του Στρέφη: Ποιος ήταν ο Στρέφης και τι άλλαξε η μπουγάδα της γυναίκας του

Ο λόφος του Στρέφη βρίσκεται στη Νεάπολη και ανήκει στο Δήμο Αθηναίων. Παλαιότερα ανήκε στην οικογένεια Στρέφη. Για αρκετά χρόνια κατά τον 19ο και 20ο αιώνα λειτουργούσε εκεί λατομείο, που αλλοίωσε την μορφή του λόφου. Το λατομείο ανέστειλε την λειτουργία του την δεκαετία του '20, οπότε άρχισε η δενδροφύτευση του λόφου. Ο λόφος πέρασε στο ελληνικό δημόσιο το 1914 και το 1938 στον Δήμο Αθηναίων.

Κάποτε η περιοχή των Εξαρχείων ονομαζόταν «Πιθαράδικα». Εκεί οι Αθηναίοι αγόραζαν πιθάρια για τα σπίτια τους. Τα έφτιαχναν οι κατασκευαστές του με υλικά από το λατομείο που βρισκόταν στον λόφο. Η πέριξ του λόφου περιοχή ονομαζόταν Πινακωτά. Επρόκειτο για παραφθορά της τουρκικής λέξης Μπινεκντάσι, που σημαίνει πέτρα ή ψηλός βράχος. Ο λόφος πέρασε στην οικογένεια Στρέφη ενώ ένα μέλος της ήταν αξιωματικός. Κατοικούσε στους πρόποδες του λόφου και είχε υπερβολική αδυναμία στη σύζυγό του.

Αυτή, μια μέρα βγήκε στην αυλή της και είδε τα λευκά ρούχα που είχε απλώσει να έχουν γίνει κόκκινα από το κοκκινόχωμα που έφερνε ο αέρας. Έγινε έξαλλη και απαίτησε από τον άντρα της να βρει λύση. Ο Στρέφης υπάκουσε και έστειλε ένα λόχο στη Γεωπονική Σχολή. Πήραν δέντρα και τα φύτεψαν στον λόφο. Έτσι, έγινε η πρώτη δενδροφύτευση και σώθηκε η μπουγάδα της κυρίας Στρέφη.