Έγκλημα της οδού Μάγερ: Τρεις νεκροί, η αποθέωση του δράστη και η Τζένη Καρέζη

Το έγκλημα της οδού Μάγερ, μια τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα, μια δίκη που παρακολούθησε η Τζένη Καρέζη και κόσμος που χειροκρότησε τον δράστη.

Έγκλημα της οδού Μάγερ: Τρεις νεκροί, η αποθέωση του δράστη και η Τζένη Καρέζη

Πρωτομαγιά του 1960. Οδός Μάγερ 7. Πυροβολισμοί και τρεις νεκροί. Μια τραγωδία.

Οι γείτονες που έσπευσαν στο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου βρήκαν τρεις νεκρούς. Η γειτόνισσά τους, η 49χρονη Βασιλική, ο γιος της, ο 20χρονος Απόστολος και η 20χρονη Ελευθερία ήταν στο διαμέρισμα σε μια λίμνη αίματος.

Ο σύζυγος της Βασιλικής και πατέρας του Απόστολου έφτασε στο σπίτι και ρωτούσε τον κόσμο αν έπαθε κάτι ο γιος του. Λίγο αργότερα εξηγούσε στους αστυνομικούς ότι ο Απόστολος και η φίλη και συμφοιτήτριά του Ελευθερία είχαν σχέση.

Δράστης ήταν τελικά ο αδερφός της Ελευθερίας, ο 25χρονος Ναπολέων. Η 20χρονη φοιτήτρια Φιλολογίας Ελευθερία και ο 20χρονος φοιτητής Νομικής, Απόστολος είχαν κρυφό δεσμό. Ένας θείος της τους είδε και φέρεται να είπε στον αδερφό της: «Τράβα να πάρεις την Ελευθερία από την Ακρόπολη. Είναι με τον αγαπητικό της. Ρεζιλεύτηκε η οικογένειά μας».

Ενημερώθηκε ο πατέρας της Ελευθερίας, έψαξε, έμαθε και συναντήθηκε με τον πατέρα του Απόστολου, ο οποίος είπε ότι τα παιδιά είναι μικρά και πρέπει να επικεντρωθούν στις σπουδές τους.

Στο... τραπέζι έπεσαν επιστολές της Ελευθερίας, στις οποίες υποστήριζε ότι ο Απόστολος δεν ήταν ο μόνος άντρας στη ζωή της. Η συζήτηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα αλλά την ίδια ημέρα, οι επιστολές έπεσαν στα χέρια του αδερφού της Ελευθερίας. Ο Νεπολέων την έπεισε ότι πρέπει να πάνε μαζί και να απαιτήσουν τις πρωτότυπές.

Πρωτομαγιά στην οδό Μάγερ

Την Πρωτομαγιά του 1960 έφτασαν λίγο μετά τις 11:00 στην οδό Μάγερ. Αρχικά ανέβηκε στο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου μόνο η Ελευθερία. Λίγο αργότερα χτύπησε την πόρτα ο Ναπολέων όμως η μητέρα του Απόστολου όταν τον είδε δεν του άνοιξε. Ο Ναπολέων έσπασε ένα παράθυρο, μπήκε στο διαμέρισμα.

Πρώτα συνάντησε την αδερφή του, την οποία πυροβόλησε τρεις φορές. Βρήκε την Βασιλική, την οποία πυροβόλησε δύο φορές για να ακολουθήσει ο Απόστολος, ο οποίος έπεσε νεκρός με πέντε σφαίρες.

Επέστρεψε στο σπίτι, ενημέρωσε τον πατέρα του και κρύφτηκαν σε συγγενικά σπίτια όπου τους εντόπισε το βράδυ η αστυνομία.

Η Καρέζη στο δικαστήριο

Δικάστηκαν και οι δύο -ο πατέρας ως ηθικός αυτουργός- τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Δώδεκα ημέρες κράτησε η δίκη στο Κακουργιοδικείο της Αθήνας. Ήταν «έγκλημα τιμής» και πλήθος κόσμους πήγαινε καθημερινά στα δικαστήριο για να παρακολουθήσει τη δίκη. Μεταξύ αυτών, σχεδόν καθημερινά και η Τζενη Καρέζη. Οι ένορκοι έκριναν ένοχο τον Ναπολέοντα αναγνωρίζοντας του ελαφρυντικά. Του επιβλήθηκε κάθειρξη 25 ετών ενώ ο πατέρας του κρίθηκε αθώος. Κατά την αποχώρησή τους από το δικαστήριο αποθεώθηκαν από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί.