Σινάτρα: Ήθελε να πάει στον Ευαγγελισμό με ελικόπτερο, πήγε με ένα Jack Daniels στην Πατησίων

Ο Φρανκ Σινάτρα και η απαίτησή του να τον μεταφέρει ελικόπτερο στον Ευαγγελισμό και σε ποιο μπαρ της Πατησίων βρέθηκε ένα άλλο βράδυ έχοντας μαζί του ένα μπουκάλι Jack Daniels. 

Σινάτρα: Ήθελε να πάει στον Ευαγγελισμό με ελικόπτερο, πήγε με ένα Jack Daniels στην Πατησίων

Είναι από τις ιστορίες που με τα χρόνια αποκτούν ενδεχομένως μεγαλύτερες από τις πραγματικές διαστάσεις.

Τουρνάς: Ποιοι του είπαν ότι πέθανε καλλιτεχνικά - Πώς έγραψε το «Άνθρωπε αγάπα» και το «Ήλιε μου»

Οι παράλογες απαιτήσεις, οι βόλτες με ελικόπτερο, το μπαρ στο οποίο πήγαινε ο μεγάλος σταρ και πολλά άλλα που κατά καιρούς κυκλοφορούσαν. Ας δούμε την πραγματική διάσταση της ιστορίας που προέκυψε με την επίσκεψη του Φρανκ Σινάτρα στην Ελλάδα, το 1962, καθώς είχε προγραμματίσει δύο συναυλίες στο Ηρώδειο.

Είχε φτάσει στη χώρα μας με το ιδιωτικό του αεροπλάνο ενώ για τη διαμονή του είχε επιλέξει ένα ήσυχο ξενοδοχείο μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Θα έκανε ολιγοήμερες διακοπές, θα πήγαινε αυθημερόν στο Τελ Αβίβ για μια συναυλία και θα επέστρεφε για τις συναυλίες στο Ηρώδειο.

Νοίκιασε για τον ίδιο και τους μουσικούς του ολόκληρο ξενοδοχείο Ομπέρζ στη Βαρυμπόμπη και όταν κάθισε να φάει… τον έπιασε πονοκέφαλος. Τότε ήταν που ζήτησε ένα ελικόπτερο να τον μεταφέρει στον Ευαγγελισμό.

Δεν άντεχε τις στροφές

Ο Θεόδωρο Κρίτας, θεατρικός επιχειρηματίας και συγγραφέας, ήταν αυτός, στον οποίο έγινε το σχετικό αίτημα στο δείπνο τους στη Βαρυμπόμπη. Στο βιβλίο του «Μορφές που γνώρισα» (Εκδόσεις Καστανιώτη), αναφέρει: «…Σε κάποια στιγμή ο Σινάτρα έπιασε το κεφάλι του λέγοντας πως είχε έναν δυνατό πονοκέφαλο. Τον ρώτησα αν του είχε παρουσιαστεί και άλλοτε και μου είπε ότι το είχε ξαναπάθει στο Τόκυο, όταν άρχισε την περιοδεία του. «Θέλω να μου βρεις και να μου φέρεις εδώ και τώρα τον καλύτερο γιατρό της Αθήνας» μου είπε. Αναζήτησα στο τηλέφωνο τον διευθυντή του «Ευαγγελισμού» Θωμά Δοξιάδη, που ήμασταν συγγενείς, και τον έβαλα να μιλήσει με τον Σινάτρα. Του είπε ότι τέτοιες διαγνώσεις δεν γίνονται χωρίς ειδικά όργανα και ότι το άλλο πρωί θα έπρεπε να περάσει από τον «Ευαγγελισμό» να εξεταστεί. Ο Σινάτρα πείστηκε ότι δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Μου ζήτησε όμως να τον μεταφέρω στον «Ευαγγελισμό» με… ελικόπτερο γιατί δεν τις άντεχε τις στροφές του δρόμου της Βαρυμπόμπης. Παρ’ ότι ήμουν βέβαιος ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει, για να τον ηρεμήσω του είπα εντάξει, «νο πρόμπλεμ», όπως συνηθίζουν να λένε οι Αμερικανοί και ας ξέρουν ότι δεν είναι αλήθεια.

Το άλλο πρωί πήγα να τον πάρω χωρίς ελικόπτερο φυσικά, εξηγώντας του ότι κάτι τέτοιο το απαγορεύει ο ελληνικός νόμος. Ήταν άλλωστε η εποχή που μόνον ο στρατός διέθετε ελικόπτερα. Η εξήγηση τον έπεισε. «Με λένε τρελό και ότι ζητώ υπερβολικά πράγματα» μου είπε. «Να, όμως, που δεν είμαι, αφού πείθομαι όταν μου δίνουν μια λογική εξήγηση».

Έτσι έπινε το Jack Daniels

Ο Σινάτρα πήγε με αυτοκίνητο και όχι με ελικόπτερο στον Ευαγγελισμό όπως με αυτοκίνητο πήγε και στο μπαρ που βρέθηκε μετά τη συναυλία στο Ηρώδειο. Συγκεκριμένα, ζήτησε από τον οδηγό του να τον πάει σε ένα μπαρ της Αθήνας. Αυτός επέλεξε το μπαρ Au Revoir που από το 1958 λειτουργούσε -λειτουργεί και σήμερα- στον αριθμό 136, στην οδό Πατησίων. Η χώρος άρεσε στον Σινάτρα ενώ μαζί του κουβαλούσε ένα μπουκάλι Τζακ Ντάνιελς και από αυτό είπε. «Με πάγο, χωρίς νερό…», περιέγραψαν στην εκπομπή – ντοκιμαντέρ «Τα στέκια | To bar “Au Revoir”» του Νίκου Τριανταφυλλίδη, οι ιδιοκτήτες του μπαρ, τα δύο αδέλφια, Λύσανδρος και Θόδωρος Παπαθεοδώρου.