Τουρνάς: Ποιοι του είπαν ότι πέθανε καλλιτεχνικά - Πώς έγραψε το «Άνθρωπε αγάπα» και το «Ήλιε μου»

Η αντίδραση του Κώστα Τουρνά όταν του είπαν ότι έχει πεθάνει καλλιτεχνικά, πώς γράφτηκαν το «Άνθρωπε αγάπα» και το «Ήλιε μου» και τι είπε για τα τραγούδια που έγραψε με ψευδώνυμο σε Δούκισσα και Ρίτα Σακελλαρίου

Τουρνάς: Ποιοι του είπαν ότι πέθανε καλλιτεχνικά - Πώς έγραψε το «Άνθρωπε αγάπα» και το «Ήλιε μου»

Ο Κώστας Τουρνάς ήταν καλεσμένος της Έλενας Κατρίτση στην εκπομπή «Προσωπικά», την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021, στις 23:00 και μίλησε για την αγάπη του για την μουσική, περιγράφοντας την πρώτη του επαφή με αυτή τη τέχνη.

Σινάτρα: Ήθελε να πάει στον Ευαγγελισμό με ελικόπτερο, πήγε με ένα Jack Daniels στην Πατησίων

Δεκάδες τραγουδιστές έχουν πει τραγούδια του, ενώ έχει συνθέσει πάνω από 500 κομμάτια. Στη μακρόχρονη πορεία του έβρισκε σημεία συνάντησης όχι μόνο με το κοινό, αλλά και με τους συναδέλφους του, ακόμα και αν βρίσκονταν σε άλλους μουσικούς δρόμους, όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Καίτη Γαρμπή και ο Κώστας Χατζής.

Το «Άνθρωπε αγάπα» και το Ήλιε μου»

Το «Άνθρωπε αγάπα» γράφτηκε το '70 με αφορμή/ερέθισμα την αντιπολεμική ταινία του Στιούαρτ Χάγκμαν «Φράουλες και Αίμα». Το «Ήλιε μου» γράφτηκε σε συνεργασία με τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς. Την άνοιξη του 1971, πριν ακόμα ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία, ξεκίνησε πρόβες με τους «POLL», τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς, τον Σταύρο Λογαρίδη και τον Κώστα Παπαϊωάννου. Το συγκρότημα είχε μεγάλη επιτυχία, αλλά διαλύθηκε έχοντας βγάλει δύο δίσκους και από τότε άρχισε η σόλο καριέρα του Τουρνά.

Οι δικοί του δρόμοι ήταν πάντα γεμάτοι νότες, στίχους, επιτυχίες, αναγνώριση, αποδοχή. Κι όταν χρόνια μετά τα «Αστρόνειρα» ήρθαν δύσκολες μέρες, που δεν χτυπούσε το τηλέφωνο, βρήκε τον τρόπο να προχωρήσει. Όπως κάποτε, που έγραψε τραγούδια στη Δούκισσα και τη Ρίτα Σακελλαρίου με ψευδώνυμο, γιατί υπήρχαν οικονομικές δυσκολίες. Ίσως γιατί, όπως λέει, δεν ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που παίρνουν «θάρρητα πολλά και στη αιχμή της επιτυχίας ποτέ δεν ‘’έφυγε το κεφάλι’’».

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχω χωρίς τη μουσική»

«Έμεινα κι εγώ αποσβολωμένος όταν μου είπαν στην εταιρεία μου ότι έχω πεθάνει καλλιτεχνικά. Όλοι θα κάνουμε τα λάθη μας και θα πούμε τις σαχλαμάρες μας. Έχω ακούσει να λένε τα τέρατα. Δεν υπολογίζω πολύ στον άμεσο λόγο. Είναι περιττό να επιχειρείς μανιωδώς κάτι. Κάνεις το καλύτερό σου, φτάνει!

Το τηλέφωνο δεν χτυπούσε ειδικά από την μεταπολίτευση και μετά. Ο κόσμος διψούσε για το πολιτικό τραγούδι, εκεί περνάς λίγο στο πλάι, στην άκρη, δεν σε αναζητάνε, δεν σε θέλουν για δουλειές. Έκανα χιλιάδες πράγματα. Δούλεψα σαν μουσικός σε στούντιο, πήγα να παίξω σαν μουσικός, έγραψα λαϊκά τραγούδια με ψευδώνυμο. Έκανα ό,τι πέρναγε από το χέρι μου και ούτε με στενοχώρησε, ούτε μετάνιωσα και ούτε το θεωρώ βάρος», είπε μεταξύ άλλων ο Κώστας Τουρνάς.

Η αντίδραση του πατέρα του

Ο Κώστας Τουρνάς θυμάται την αντίδραση του πατέρα του, όταν του ανακοίνωσε ότι ο τρόπος για να βιοπορισθεί θα ήταν η μουσική κι εκείνος του απάντησε ότι τους μουσικούς «τους θάβουν με έρανο». Ούτε μια στιγμή δεν μετάνιωσε για την απόφασή του.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχω χωρίς τη μουσική. Για μένα ήταν ευλογία. Είμαι ευγνώμων στον κόσμο, που με συντήρησε όλη μου τη ζωή. Είμαι διπλά ευγνώμων στους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχαναν την ευκαιρία να τονώσουν τον ψυχισμό μου με τα αισθήματά τους, με τις πράξεις τους, με τις κινήσεις τους. Ας ελπίσουμε πως κι εγώ θα καταφέρω κάτι ακόμα, ένα τραγούδι, κληρονομιά λίγο πολύ, που θα μιλά για το αύριο των ανθρώπων, που όντως προδιαγράφεται ωραίο, ανεξάρτητα τι θα μεσολαβήσει» είπε ο Κώστας Τουρνάς.