Η πρόταση να χτιστεί η σημερινή Βουλή στην Ακρόπολη - Ξεσηκωμός για τις… τουαλέτες
Το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, τα Παλαιά Ανάκτορα που έγιναν στον λόφο της Μπουμπουνίστρας και όχι στην Ακρόπολη και η… ντροπή για την τουαλέτα του Όθωνα. Ποιος πλήρωσε για όλα αυτά.
Είναι το πιο γνωστό κτίριο της χώρας. Τα Παλαιά Ανάκτορα είναι, από το 1929 μέχρι σήμερα, η έδρα της Βουλής των Ελλήνων.
Αναφιώτικα: Τους μάζεψαν να χτίσουν τα ανάκτορα του Όθωνα, έχτισαν κρυφά δικά τους στην Πλάκα
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Πρόκειται για νεοκλασικό κτίριο, σχεδιασμένο από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα της Βασιλικής Αυλής της Βαυαρίας, Φρειδερίκο φον Γκέρτνερ και βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1836 και ολοκληρώθηκε το 1847. Χρησιμοποιήθηκε ως βασιλικό ανάκτορο πρώτα από τον Βασιλιά της Ελλάδος Όθωνα και στη συνέχεια από τον Βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο τον Α΄ μέχρι το 1910 οπότε ο Γεώργιος εγκαταστάθηκε σε νέα ανάκτορα, επί της οδού Ηρώδου Αττικού, το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο.
Η Ακρόπολη και οι άλλες προτάσεις
Ως τοποθεσία ανέγερσης των Ανακτόρων του Όθωνα επιλέχθηκε ο λόφος της Μπουμπουνίστρας -έτσι ονομαζόταν η περιοχή- αν και υπήρξε κάποιος που πρότεινε να χτιστεί στην Ακρόπολη. Η σημερινή θέση επελέγη μετά από πρόταση του διευθυντή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου και επίσημο αρχιτέκτονα της βαυαρικής αυλής Φρίντριχ φον Γκέρτνερ (Friedrich von Gaertner 1791-1847).
Στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής, διαβάζουμε για τις άλλες ιδέες και εισηγήσεις, οι οποίες παραμερίστηκαν: του Λέο φον Κλέντσε (Leo von Klenze) για τον Κεραμεικό, του Λούντβιχ Λάνγκε (Ludwig Lange) για τους πρόποδες του Λυκαβηττού, του Καρόλου Φρειδερίκου Σίνκελ (Karl Friedrich Schinkel) για την Ακρόπολη και των Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρντ Σάουμπερτ (Eduard Schaubert) για τη συμβολή των οδών Πειραιώς και Σταδίου, τη σημερινή πλατεία Ομονοίας.
Ο Κάρολος Φρειδερίκος Σίνκελ (Karl Friedrich Schinkel) που πρότεινε την Ακρόπολη ήταν Πρώσος αρχιτέκτονας, πολεοδόμος και ζωγράφος που σχεδίαζε επίσης έπιπλα και σκηνικά. Θεωρήθηκε ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της Γερμανίας και σχεδίασε τόσο νεοκλασικά όσο και νεογοτθικά κτίρια. Τα πιο διάσημα κτίριά του βρίσκονται μέσα και γύρω από το Βερολίνο. Δικό του έργο είναι και το μουσείο της Αθήνας.
- Η παλιά Βουλή
Ο λογαριασμός
Ενδιαφέρον έχει και ποιος πλήρωσε για τα Ανάκτορα. Το κόστος ανήρθε σε 100.000 λίρες και ανέλαβε να το καλύψει εξ ολοκλήρου ο Όθων. Πήρε άτοκο δάνειο από το ταμείο του πατέρα του, Λουδοβίκου Α’. Μόνο που επέστρεψε στο ταμείο μόλις 2.000 λίρες και τα υπόλοιπα χρεώθηκε το ελληνικό Δημόσιο. Ίσως έτσι εξηγείται και αυτό που αναφέρει ο Σπύρος Μαρκεζίνης στην «Πολιτική Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας». Ότι ουδέποτε μετά την έκπτωσή του από το θρόνο δεν διεκδίκησε αποζημίωση για τη δήμευση του μεγάρου από το ελληνικό Δημόσιο.
Η μεγάλη ντροπή
Πάντως η είδηση που σόκαρε τον λαό δεν ήταν η πρόταση να χτιστούν στην Ακρόπολη τα Ανάκτορα ούτε αργότερα το γεγονός ότι την πληρωμή ανάλαβε το ελληνικό Δημόσιο και όχι η βασιλική οικογένεια. Οι Αθηναίοι ξεσηκώθηκαν για τις τουαλέτες. Μόλις έγινε γνωστό ότι θα κατασκευάζονταν στο εσωτερικό του κτιρίου και όχι στην ύπαιθρο, ο λαός αντέδρασε. Συλλαλητήρια για τη μεγάλη ντροπή. Ο Όθωνας και κανένας μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν έπρεπε να έχουν τα αποχωρητήρια μέσα στο κτίριο που θα ζούσαν. Η συνήθεια της εποχής ήταν άλλη. Τελικά, οι αρχιτέκτονες έφτιαξαν εξωτερικές τουαλέτες στους κήπους των Ανακτόρων. Η αλήθεια είναι ότι κρυφά… σπατάλησαν ένα από τα 92 δωμάτια του κτιρίου για να κάνει την ανάγκη του ο Όθωνας.