Πανελλήνιες: Η μεγαλύτερη γκάφα με την ανακοίνωση λάθος βάσεων

Αυτοί που πανηγύρισαν, αλλά τελικά δεν πέρασαν πουθενά αλλά και αυτοί που αρχικά έμειναν εκτός και τελικά… γέλασαν τελευταίοι. Η μεγαλύτερη γκάφα σε Πανελλήνιες εξετάσεις και οι λάθος βάσεις.

Πανελλήνιες: Η μεγαλύτερη γκάφα με την ανακοίνωση λάθος βάσεων

Προφανώς για τα… θύματα αυτού του λάθους στις Πανελλήνιες είναι μέρες αξέχαστες ακόμα και σήμερα. Έφηβοι που πανηγύρισαν βλέποντας τις βάσεις, αλλά λίγο αργότερα έμειναν με την αγωνία όταν ενημερώθηκαν ότι είχε γίνει λάθος. Ακόμα χειρότερα τα πράγματα γι’ αυτούς που διαπίστωσαν ότι έμειναν εκτός των σχολών και τους έμειναν οι πανηγυρισμοί.

Πρόκειται για το καλοκαίρι του 2007. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις βάσεις, αλλά τελικά επρόκειτο για ένα μεγάλο λάθος. Στον «Ελεύθερο Τύπο» της 30ής Αυγούστου 2007, διαβάζουμε: «Με το ίδιο εισιτήριο επέστρεψαν σπίτι οι πρωτοετείς που είχαν σπεύσει από την επομένη της ανακοίνωσης των βάσεων προς αναζήτηση φοιτητικής στέγης στις έδρες των ανώτατων σχολών, όπου ενημερώθηκαν ότι εισήχθησαν. Η επίσημη επιβεβαίωση ότι τα αποτελέσματα που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας την περασμένη Δευτέρα έχουν λάθη και πρόκειται να επανεκδοθούν, πάγωσε την εικόνα, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση.

Συνολικά θα μετακινηθούν περίπου 300 εκ των 65.946 επιτυχόντων στην ανώτατη εκπαίδευση. Ουδείς όμως γνωρίζει εάν συμπεριλαμβάνεται στο πλήθος των μετακινούμενων. Εκτός από τους επιτυχόντες με υψηλή σειρά επιτυχίας, οι οποίοι μπορούν να νιώθουν ασφαλείς ότι δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές. Στην ομάδα «υψηλού κινδύνου» ανήκουν οι επιτυχόντες στις τελευταίες σειρές, που συνορεύουν με τη βάση της σχολής τους…»

Η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για την τύχη που θα τους επιφύλασσαν οι διορθωμένοι κατάλογοι του υπουργείου Παιδείας, είναι κάτι που προφανώς δεν ξεχνιέται.

Άλλαξαν σχολή, κάποιοι και πόλη

Πέρα από αυτούς που με τις νέες βάσεις δεν πέρασαν πουθενά υπήρξαν και κάποιοι που είδαν τελικά να περνούν σε άλλες σχολές από αυτές που είχαν περάσει με βάση τα πρώτα αποτελέσματα. Άλλαξαν σχολή, κάποιοι και πόλη, κόντρα στις προτιμήσεις τους. Υποψήφιοι, από τους οποίους «πήραν τη μπουκιά από το στόμα» και ήταν περίπου 170. Υπήρξαν και κάποιοι που βρέθηκαν τελικά σε προγενέστερη και άρα, κατά τεκμήριο, σημαντικότερη γι’ αυτούς προτίμησή.

Κάποιοι πάντως, μόλις πέντε είναι η αλήθεια, δεν εισήχθησαν με τα αρχικά αποτελέσματα του υπουργείου Παιδείας, αλλά με τα διορθωμένα. Αυτοί ήταν που χαμογέλασαν τελευταίοι.