Ποιος Ωνάσης και ποιος Νιάρχος... Αυτός ήθελε 100 σαν και αυτούς!

Έμπορος όπλων, μαικήνας των Μέσων ενημέρωσης, υπερκατάσκοπος, βασικός παίκτης στην αγορά πετρελαίου, έγραψε τη μισή και περισσότερη Ιστορία του 20ου αιώνα. 

Ποιος Ωνάσης και ποιος Νιάρχος... Αυτός ήθελε 100 σαν και αυτούς!

Είναι ο "μυστηριώδης Έλληνας" ο επονομαζόμενος και "Άρχοντας του σκότους", ένας ελληνικής καταγωγής Κροίσος που στη ζωή του σκηνοθέτησε ένα παγκόσμιο πόλεμο και συνομίλησε με τους πλανητάρχες της εποχής του.

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρήθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ήθελε να αγοράσει το πριγκιπάτο του Μονακό για να το χαρίσει στην αγαπημένη του. Πολλοί ισχυρίζονται ότι αν ήταν νεότερος και δεν πέθαινε το 1936 δεν θα επέτρεπε να γίνει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Σκοτεινή φύση με ένα οικουμενικό δίκτυο πρακτόρων, κατεύθυνε την Ιστορία της ανθρωπότητας όσον αφορά το πετρέλαιο, τις μυστικές υπηρεσίες και τους τοπικούς πολέμους.

Είχε σωσίες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, ήταν άσος στις μεταμφιέσεις και στις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Λέγεται πως αυτόν είχε ως πρότυπο στο μυαλό του ο Ίαν Φλέμινγκ για τον Τζέιμς Μποντ.

Είναι επίσης ο άνθρωπος που έβαλε την Ελλάδα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως προσωπικός φίλος του Ελευθέριου Βενιζέλου και την οδήγησε στη μικρασιατική εκστρατεία με σκοπό να κάνει ελληνικά τα παράλια της Μικράς Ασίας, αλλά δεν είχε ικανούς συνεργάτες στον Ελλαδικό χώρο και όλα κατέληξαν σε μια ανείπωτη καταστροφή.

Είναι ο Βασίλειος Ζαχάροφ, για τον οποίοι οι βιογράφοι του, με αφορμή τον θόρυβο που γινόταν κατά καιρούς με Ωνάση και Νιάρχο είχαν πει επί λέξει: "Πολλαπλασιάστε Ωνάση και Νιάρχο εις τον κύβο κι αυτό θα σας δώσει ένα Ζαχάροφ σε δύναμη και πλούτο".

Πηγή: Φιλμ νουάρ, μυθιστόρημα, Δημήτρης Στεφανάκης, εκδόσεις Ψυχογιός