Ηλιόπουλος - Καρέζη: Tα 86 χαστούκια και ο τέως με τις πριγκίπισσες

Η ταινία που γυρίστηκε σε 24 ημέρες με… 86 χαστούκια και τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο με τις πριγκίπισσες Σοφία και Ειρήνη να παρακολουθούν την Τζένη Καρέζη και τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Γιατί η επιχρωματισμένη έκδοση έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Ηλιόπουλος - Καρέζη: Tα 86 χαστούκια και ο τέως με τις πριγκίπισσες

«Το Κοροϊδάκι της Δεσποινίδος» είναι τίτλος της ελληνικής κωμωδίας παρεξηγήσεων του 1960, σε σκηνοθεσία και σενάριο Γιάννη Δαλιανίδη. Πρωταγωνιστούν οι Τζένη Καρέζη, Ντίνος Ηλιόπουλος και Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Πρόκειται για διασκευή του θεατρικού έργου των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη, το οποίο ανέβαζαν εκείνη την περίοδο στο θέατρο η Καρέζη και ο Ηλιόπουλος.

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος και το βασιλικό τσιγάρο: «Φωτίτσα, φωτίτσα, Μεγαλειότατε;»

Πλοκή

Ο βιομήχανος χάλυβα Καράλης (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) έχει ως υπάλληλό του τον ντροπαλό λογιστή Γρηγόρη (Ντίνος Ηλιόπουλος), ο οποίος τα κάνει θάλασσα και χάνει τη δουλειά του. Επειδή όμως κατά λάθος πήρε τα διπλά βιβλία της εταιρείας, ο βιομήχανος για να μην το καρφώσει στους μετόχους και στην εφορία, τον ξαναπροσλαμβάνει και βάζει την κόρη του Τζούλια (Τζένη Καρέζη) να του κάνει τα γλυκά μάτια και να πάρουν πίσω τα βιβλία. Τέλος παγιδεύονται στην παγίδα τους και ο ντροπαλός νέος δεν είναι πλέον κοροϊδάκι αλλά νικητής παίρνοντας το κορίτσι.

Τα τραγούδια

Στην ταινία ακούγονται δυο πασίγνωστα τραγούδια: Το ένα έχει τίτλο «Δεν μπορεί κανείς να ξέρει» σε στίχους και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Το ερμηνεύει η λαϊκή τραγουδίστρια Άννα Χρυσάφη. Το άλλο είναι το χαριτωμένο «Χρυσόψαρο» σε μουσική επίσης του Μάνου Χατζιδάκι. Τους στίχους είχε γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις ή ο Γιάννης Δαλιανίδης καθώς σε διάφορες πηγές συναντάμε και τις δύο εκδοχές. Το ερμηνεύουν οι δυο πρωταγωνιστές, η Τζένη Καρέζη κι ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Το ίδιο τραγούδι (ημιτελές) ακούγεται και στο φινάλε της ταινίας από το περίφημο Τρίο Καντσόνε.

Η διάρκεια της ταινίας ήταν 67 λεπτά αλλά στην επιχρωματισμένη έκδοση διαπιστώνουμε ότι η διάρκεια της επεκτάθηκε πλέον στα 78 λεπτά. Για τα 11 λεπτά παραπάνω διαβάζουμε στο blog diskovolos : «Το σημαντικότερο όλων είναι ότι σ' αυτή την προσθήκη περιλαμβάνεται πρόσθετο μουσικό υλικό! Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται ένας απολαυστικός αυτοσχεδιασμός στο μπουζούκι από τον Γιώργο Ζαμπέτα κι ένα χαριτωμένο ποπ τραγουδάκι με (υποθετικό) τίτλο "Το γλυκό" που ερμηνεύουν (και χορεύουν) οι νεότατες αδελφές Μπρόγιερ». Πρόκειται για τραγούδι του Γιώργου Κατσαρού. Προέρχεται από την ταινία «Τρία κορίτσια από την Αμέρικα» (1964). Άγνωστο παραμένει γιατί προστέθηκε στην ταινία «Το Κοροϊδάκι της Δεσποινίδος».

Τα γυρίσματα με τον Κωνσταντίνο

Η ταινία γυρίστηκε σε μόλις 24 ημέρες, χωρίς να γίνει ούτε ένα διάλειμμα. Η απόλυτη συνέπεια μάλιστα είχε εγκωμιαστεί τότε από το περιοδικό «Εικόνες»: «Ένα ρεκόρ. Ο ελληνικός κινηματογράφος αρχίζει να μιμείται τους ξένους συναδέλφους του. Η ταινία γυρίστηκε με σύστημα, με καταπληκτική οργάνωση και με συνέπεια».

Τα γυρίσματα παρακολουθούσαν ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος και οι Πριγκίπισσες Σοφία και Ειρήνη. Ο ελληνικός κινηματογράφος βρισκόταν στην ακμή του και η βασιλική οικογένεια θεωρούσε ότι έπρεπε να συνδεθεί με αυτόν. Την παράσταση είχε κλέψει, πέρα από την Τζένη Καρέζη και τον Ντίνο Ηλιόπουλο, η Ρίκα Διαλυνά, υποδυόμενη την Αλίκη. Μάλιστα σε ένα εξωτερικό γύρισμα υπέγραψε 550 αυτόγραφα.

Χαρακτηριστικό της ταινίας τα πολλά χαστούκια. Διαβάζουμε στη mixanitouxronou: «Οι τεχνικοί μέτρησαν τα χαστούκια που έριξαν οι ηθοποιοί μεταξύ τους στις πρόβες και μέτρησαν συνολικά 86 χαστούκια! Το τελευταίο το ρίχνει η Καρέζη στον Ηλιόπουλο στο τέλος της ταινίας, όταν αρνείται να την παντρευτεί. Η Τζούλια καταλαβαίνει ότι είναι πραγματικά ερωτευμένη με τον Γρηγόρη, τον αγκαλιάζει και τον φιλάει και ακούγεται το τραγούδι “Χρυσόψαρο”, το οποίο έγινε σουξέ μετά την ταινία: “Αντί να φάει η γάτα το ψαράκι, το ψάρι τρώει τη γατούλα που αγαπώ”».