Ο Ντίνος Ηλιόπουλος και το βασιλικό τσιγάρο: «Φωτίτσα, φωτίτσα, Μεγαλειότατε;»

Όταν ο... νεαρός Κωνσταντίνος βρέθηκε στο καμαρίνι του Ντίνου Ηλιόπουλου κι αυτός του έκανε τράκα.

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος και το βασιλικό τσιγάρο: «Φωτίτσα, φωτίτσα, Μεγαλειότατε;»

«Οι κυρίες της αυλής», ήταν η ελληνική κωμική, αισθηματική, μουσική, ταινία του 1966, σε παραγωγή Finos Film και σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου. Το σενάριο βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Άλφρεντ Ζερί, «Το 6ο πάτωμα».
Έγινε ταινία μετά από τη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Ντίνου Ηλιόπουλου, το 1964-1965, στο θέατρο Γκλόρια. Γυρίστηκε το 1966 από την κινηματογραφική εταιρία της Φίνος Φιλμ, είχε διάρκεια προβολής 100 λεπτά και έκοψε 338.081 εισιτήρια.

Η υπόθεση

Στην αυλή ενός παλιού σπιτιού, ζει ένας φουκαράς ζωγράφος, ο Πίπης, που είναι μονίμως άφραγκος. Ο Πίπης στην ταινία «Οι κυρίες της αυλής» είναι ο Ντίνος Ηλιόπουλος.

Οι συγκάτοικοι της «αυλής» βοηθάνε τον Πίπη όσο μπορούν οικονομικά, αφού εκείνος τους προσφέρει άφθονο κέφι με τα σκαρφίσματά του. Στο διαμέρισμα του Πίπη έρχεται ο Νίκος, που είναι ερωτευμένος με μια αινιγματική γυναίκα, τη Μελίτα, η οποία περιμένει την επιστροφή του άντρα της από το ανατολικό μπλοκ. Η όμορφη κόρη του λατερνατζή κυρ-Νώντα, η Αννούλα, ερωτεύεται τον Νίκο, και μια φιλόδοξη χορεύτρια, η Νίτσα, καταφέρνει να πείσει τον Πίπη να τη βοηθήσει στις εμφανίσεις της σε ένα καμπαρέ. Μετά από μια σειρά κωμικών επεισοδίων, τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο, όταν ο Νίκος ερωτεύεται τη νεαρή Αννούλα.

Η ατάκα

Ο Νίκος Αλεξίου της ταινίας ήταν ο Αλέκος Αλεξανδράκης. Ένας γοητευτικός ευκατάστατος άνδρας, στον οποίο ο Ηλιόπουλος ως τρακαδόρος, λέει την ατάκα: «βάζω τη φωτιά, βάζεις το τσιγάρο;». Μια ατάκα που ελαφρώς διαφοροποιημένη φέρεται να είπε στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. O Κωνσταντίνος, νεαρός, είχε παρακολουθήσει την πρεμιέρα του θεατρικού έργου και είχε συγχαρεί τον ηθοποιό για την έξοχη ερμηνεία του. Είχε πάει στα καμαρίνια και είχε βρει τον Ηλιόπουλο με ένα τσιγάρο στο χέρι. Ο ηθοποιός χαμογέλασε και του είπε: «βάζω το τσιγάρο, βάζεις τη φωτιά;». Τότε ο Κωνσταντίνος του άναψε, χαμογελώντας, το τσιγάρο.

Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ο δημοσιογράφος Τάσος Κοντογιαννίδης, στα social media:

Ο Ηλιόπουλος έκανε πως ψαχνόταν, και λέει «Μεγαλειότατε μήπως σας περισσεύει κανένα τσιγαράκι;», «Βεβαίως» απαντά εκείνος και βγάζει το πακέτο και του προσφέρει ένα. Ο Ηλιόπουλος παίρνει δύο λέγοντάς του, «το άλλο για μετά!».

Σπεύδει ο τέως και του δίνει άλλο ένα, λέγοντας « και αυτό για πιο μετά!...» Ο Ντίνος ξαναψάχνεται για να βρει αναπτήρα – που δεν είχε. «Φωτίτσα, φωτίτσα, Μεγαλειότατε;» Έβγαλε και τον αναπτήρα του ο τέως και του προσφέρει φωτιά. Αφού τράβηξε μια ρουφηξιά, καθώς έβγαζε τον καπνό, του λέει: «Ωραίο πράμα το βασιλικό τσιγάρο!». Είχε, ή δεν είχε χιούμορ αυτός ο λαμπρός ηθοποιός;