Αρτέμης Μάτσας: Εβραίος… καταδότης στο σπίτι που οι Γερμανοί είχαν συλλάβει τον πατέρα του
Γιος της έκπαγλης ομορφιάς σολίστ που πέθανε 30 ετών και του βαθύτατα μορφωμένου Εβραίου που δεν γύρισε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο Αρτέμης Μάτσας έπαιξε τον καταδότη στο σπίτι που συνελήφθη από τους Γερμανούς ο πατέρας του.
Ο Αρτέμης Μάτσας είναι μάλλον ο πιο γνωστός… κακός του ελληνικού κινηματογράφου. Έπαιξε στο θέατρο και σε σημαντικό αριθμό κινηματογραφικών ταινιών και στην τηλεόραση από το 1949 μέχρι και το 1988. Έχει μείνει στη μνήμη των θεατών λόγω της ερμηνείας του σε ρόλους καταδότη - δωσίλογου σε έργα που διαδραματιζόταν κατά την Κατοχή της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αδελφός του ήταν ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Νέστορας Μάτσας. Χαρακτηριστική είναι η χρήση του ονόματός του σε δημοσιεύματα αρκετά χρόνια μετά την ενεργό του δράση, για να υποδηλώσει τον προδότη ή τον καταδότη.
«Ήταν ένα μικρό καράβι»: Η απίστευτη ιστορία κανιβαλισμού πίσω από το παιδικό τραγούδι
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
O πατέρας του Αρτέμη Μάτσα, ο οποίος συνελήφθη από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης
Καφετζόπουλος: Από την «αγκαλιά» της Λαμπέτη ως τον «Ακάλυπτο»
Κι όμως η ζωή του ήταν το ακριβώς αντίθετο από τον συνήθη ρόλο του. Ο πατέρας του πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της εβραϊκής του καταγωγής. Ο Αρτέμης Μάτσας είχε σπουδάσει στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και εργάστηκε με την ιδιότητα του κινηματογραφικού και καλλιτεχνικού συντάκτη σε εφημερίδες και περιοδικά.
Στο anemourion.blogspot.com διαβάζουμε σε κείμενο του Αντώνη Πρέκα όσα ο αδερφός του, Νέστορας Μάτσας, λέει: «Ο καλότατος κακός του Ελληνικού κινηματογράφου... Ο αδελφός μου ο Αρτέμης γεννήθηκε στην Αθήνα. Από γονείς που είχαν μέσα τους το ιερό καλλιτεχνικό πυρ. Η μητέρα ήταν σολίστ του πιάνου από τη Σμύρνη.
Η Βικτωρία Αλμπαγλή. Έκπαγλης ομορφιάς. Πέθανε πάρα πολύ νέα τριάντα τριών ετών. Έπειτα από ένα ρεσιτάλ. Ο πατέρας είχε σπουδάσει στη Χαϊδεμβέργη. Ήταν ένας βαθύτατα μορφωμένος άνθρωπος. Δε γύρισε ποτέ πίσω από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Χίτλερ».
Τι ειρωνεία όμως. Χρόνια μετά, όταν ο Αρτέμης κλήθηκε να παίξει τον ρόλο ενός κουκουλοφόρου-καταδότη των Γερμανών, διαπίστωσε πως το σπίτι που είχαν διαλέξει για να γυριστεί η σκηνή του, ήταν αυτό όπου οι Γερμανοί είχαν συλλάβει τον πατέρα του. «Ήταν η πιο συγκλονιστική και μαζί σκληρή στιγμή της καριέρας μου» είχε εξομολογηθεί ο ίδιος.