Λευτέρης Μυτιληναίος: Το σουξέ που απέρριψε, το τραγούδι του Άκη Πάνου που δεν είπε

Ο Λευτέρης Μυτιληναίος ξεκίνησε το τραγούδι βραβευμένος με ένα κοστούμι και μια… σόμπα, απέρριψε θυμωμένος το σουξέ που του προτάθηκε και πρόβαρε, αλλά δεν ηχογράφησε μεγάλη επιτυχία του Άκη Πάνου.

Λευτέρης Μυτιληναίος: Το σουξέ που απέρριψε, το τραγούδι του Άκη Πάνου που δεν είπε

Ο Λευτέρης Μυτιληναίος πέθανε από κορονοϊό σε ηλικία 74 ετών στις 5 Απριλίου του 2021. Γεννημένος στην Αθήνα, στις 24 Απριλίου 1946 είχε τη δική πορεία στο ελληνικό τραγούδι με 18 προσωπικά άλμπουμ, σε εταιρείες όπως η Columbia Records, η CBS Records International, η EMI και άλλες.

Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε μονάδα φροντίδας στο Λουτράκι.

Μικρός κλεινόταν στο μπάνιο και τραγουδούσε ατελείωτες ώρες μέχρι να τον βγάλει με το ζόρι η μητέρα του. Πήρε μέρος στα «Ταλέντα» του Γιώργου Οικονομίδη. Διαγωνίστηκε με το κομμάτι του Γιάννη Βογιατζή, «Ο ήλιος γέρνει στα βουνά». Πήρε το πρώτο βραβείο, που ήταν από ένα κοστούμι και μια σόμπα, από το Ραδιο-Αθήναι.

Κάπως έτσι άρχισαν όλα και ο Λευτέρης Μυτιληναίος μας χάρισε επιτυχίες όπως: «Αμφιβολίες», «Δεν είναι, φίλε, όλες ίδιες οι καρδιές», «Κομπάρσος της καρδιάς σου δεν θα γίνω», «Ποια είσαι εσύ που την καρδιά μου δεν ρωτάς», «Λείπεις εσύ, λείπει η ζωή μου», «Γιατί μου τη θυμίσατε».

«Ήμουν έτοιμος να κάνω δίσκο με τον Τόκα. Τελικά πήγα στην κηδεία του»

Πριν από λίγους μήνες σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Παναγιώτη Ρηγόπουλο στο patrinorama, ο Λευτέρης Μυτιληναίος είχε μιλήσει για τους συνθέτες που δεν κατόρθωσε να συνεργαστεί: «Κοίταξε, με τον Άκη Πάνου και τον Δήμο Μούτση συνεργάστηκα λίγο. Μου έδωσαν τρία – τέσσερα τραγούδια μόνο, αν και ήμασταν φίλοι και κάναμε και παρέα. Όπως επίσης με τον Γκάτσο, που μου έγραψε τους στίχους στα δύο τραγούδια του Μούτση που είπα. Με αυτούς θα ήθελα να είχα κάνει ολοκληρωμένους δίσκους, αλλά δεν το μπόρεσα. Δεν βοήθησαν οι εταιρείες και οι συνθήκες. Τον Τσιτσάνη τον γνώρισα μια φορά, αλλά δυστυχώς δεν είπα τραγούδι του. Όπως επίσης ήμουν έτοιμος να κάνω δίσκο με τον Μάριο Τόκα, αλλά τελικά πήγα στην κηδεία του».

Όσον αφορά τα τραγούδια που ήθελε, αλλά δεν είπε, είχε αποκαλύψει στην ίδια συνέντευξη: «Μου είχαν προτείνει το “Σ’ αγαπάω μ’ ακούς”, ως στίχο, αλλά το θεώρησα πολύ παρωχημένο και το απέρριψα θυμωμένος μάλιστα. Τελικά έγινε επιτυχία από τον Γιώργο Σαλαμπάση. Επίσης θυμάμαι, ήταν να πω εγώ το “Δεν κλαίω για τώρα” του Άκη Πάνου, μάλιστα το είχα κάνει και πρόβα. Αλλά δεν μπόρεσα να το ηχογραφήσω, γιατί έπρεπε να φύγω για περιοδεία στην Αμερική και τελικά το είπε μοναδικά η Μοσχολιού και έγινε επιτυχία. Όπως επίσης είχα ηχογραφήσει το “Αλλοίμονο” του Μίμη Χριστόπουλου, αλλά τελικά δεν το κυκλοφόρησα σε δίσκο εγώ. Και άλλα πολλά…».