Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός και ένα τσούρμο μαυραγορίτες στη… φάκα

Οι μαυραγορίτες που έκαναν χρυσές δουλειές και πωλούσαν πλαστά εισιτήρια ακόμα και στο πανηγύρι υπέρ των απόρων κορασίδων. Πώς έφτασαν στον τυπογράφο που τύπωνε τις νύχτες εισιτήρια στην Ευριπίδου.

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός και ένα τσούρμο μαυραγορίτες στη… φάκα

Πριν από πολλά χρόνια. Ιούνιος του 1961 και η ποδοσφαιρική Ελλάδα προετοιμάζεται για το ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Εποχές που η Ελλάδα αναστέναζε στα γήπεδα και βέβαια στα ντέρμπι τα εισιτήρια έκαναν γρήγορα φτερά. Η χαρά του μαυραγορίτη δηλαδή.

Όπως γράφει στο blog, mikros-romios.gr, ο δημοσιογράφος και ιστορικός, Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, εκείνη την εποχή οι αρχές αναζητούσαν πληροφορίες για τη σπείρα που είχε εκδώσει πλαστά εισιτήρια στο «Ελληνικό Πανηγύρι» που είχε οργανωθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο υπέρ των απόρων κορασίδων υπό την αιγίδα του βασιλιά Παύλου.

Στις 25 Ιουνίου 1961, ημέρα διεξαγωγής του ντέρμπι, Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός άνθρωποι της Διεύθυνσης Γενικής Ασφάλειας είχαν σκορπιστεί στα στέκια των μαυραγοριτών, κυρίως έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ο ποδοσφαιριστής που μίσησε η Ρένα Βλαχοπούλου: «Ο παλιάνθρωπος… Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους πόνους»

Προσποιούμενοι φιλάθλους που αναζητούσαν εισιτήρια, οι άντρες της ασφάλειας συνέλαβαν αρχικά έναν 25χρονο υφαντουργό και ένας 19χρονο σιδηρουργό, οι οποίοι πωλούσαν πλαστά εισιτήρια. Αυτοί κατέδωσαν τον εγκέφαλο της σπείρας και τρία ακόμα μέλη, δύο εργάτες και έναν σιδηρουργό. Εγκέφαλος ήταν 27χρονος τυπογράφος. Εργαζόταν σε τυπογραφείο της οδού Ευριπίδου και τύπωνε τα εισιτήρια τις νύχτες, όταν απουσίαζε από την επιχείρηση το αφεντικό του. Στο σπίτι του βρέθηκαν αδιάθετα μπλοκ εισιτηρίων και μεγάλα χρηματικά ποσά.