Η σκηνή που γύρισε ο Κούρκουλος στο σημείο που μαζεύονταν σκυλόψαρα

«Δεν ήμουν κασκαντέρ, ούτε λοκατζής», είπε ο Νίκος Κούρκουλος για το «Ορατότης μηδέν». Όμως γύρισε τη σκηνή τρεις φορές.

Η σκηνή που γύρισε ο Κούρκουλος στο σημείο που μαζεύονταν σκυλόψαρα

Το «Ορατότης μηδέν» είναι ελληνική κοινωνική και δραματική ταινία, που γυρίστηκε το 1969 και έκανε πρεμιέρα στις 5 Ιανουαρίου 1970. Η σκηνοθεσία ήταν του Νίκου Φώσκολου και η παραγωγή της Finos Film.

Εμβληματική φράση και σήμα κατατεθέν για τον πρωταγωνιστή Νίκο Κούρκουλο έγινε από την συγκεκριμένη ταινία το «Όχι άλλο κάρβουνο», φράση την οποία εκφωνεί με οργή και αγανάκτηση δευτερόλεπτα πριν αναφέρει τις καταστροφικές εκρήξεις στο πλοίο, η οποία με τα χρόνια έγινε λαϊκό ρητό και χρησιμοποιείται συχνά.

Ο Νίκος Κούρκουλος κατάφερε να ταυτιστεί τόσο με το ρόλο του, που αρνήθηκε να βάλουν κασκαντέρ σε μια από τις πιο επικίνδυνες σκηνές, λέγοντας χαρακτηριστικά μετά από χρόνια:

«Είχαν ακροβολιστεί πέντε κάμερες με τηλεφακούς σε σκάφη, γύρω από το μέρος στο οποίο θα έπεφτα. Ο καπετάνιος του λιμενικού που με μετέφερε στον χώρο όπου θα γινόταν το γύρισμα, μου είπε πως είναι επικίνδυνο να πέσω σε εκείνο το σημείο γιατί από εκεί περνούσαν πλοία που πετούσαν φαγητά στη θάλασσα και μαζεύονταν σκυλόψαρα. Εγώ δεν ήμουν κασκαντέρ, ούτε λοκατζής για να κάνω τέτοια σκηνή. Έπεσα λοιπόν στη θάλασσα, ήρθε το ελικόπτερο αλλά η δίνη που δημιουργούσε ο έλικας του στο νερό σου τρύπαγε το πρόσωπο. Κατάφερα να πιαστώ στο σχοινί, με ανέβασε το ελικόπτερο και έγινε το πλάνο. Γυρίσαμε τη σκηνή τρεις φορές».