Ποιος ήταν ο «Μπάμπης ο Φλου»; Υπαρκτό πρόσωπο ή πλάσμα της φαντασίας του Σιδηρόπουλου;

Ο πατέρας του ποιητή στους Καθενούς και ο μοναχός στο Άγιο Όρος. Ποιος ήταν άραγε ο «Μπάμπης ο Φλου», του Παύλου Σιδηρόπουλου, ο οποίος, άμα ψιλοβαριότανε άραζε όπου ‘βρισκε να λιαστεί;

Ποιος ήταν ο «Μπάμπης ο Φλου»; Υπαρκτό πρόσωπο ή πλάσμα της φαντασίας του Σιδηρόπουλου;

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος, στιχουργός, συνθέτης, τραγουδιστής και ηθοποιός, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής. Το άλμπουμ του Φλου που συνηχογράφησε με το συγκρότημα Σπυριδούλα θεωρείται ως ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα του είδους αυτού.

Στις 6 Νοεμβρίου του 1977 ο φίλος του Παύλου Σιδηρόπουλου, Δημήτρης Πουλικάκος, είδε ζωντανά το συγκρότημα «Σπυριδούλα» στο κινηματοθέατρο Κνωσός. Γνωρίζοντας πως ο Σιδηρόπουλος έψαχνε μουσικούς για να ηχογραφήσει τις συνθέσεις του, του πρότεινε να τους συναντήσει. Αρχικά, ο Σιδηρόπουλος συνεργάστηκε σε προσωρινή βάση με το συγκρότημα, ερμηνεύοντας διασκευές ξένων τραγουδιών στις συναυλίες τους στην επαρχία. Η συνεργασία τους οριστικοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1978 με σκοπό την ηχογράφηση του άλμπουμ Φλου. Ήταν η πρώτη φορά, σε ένα δίσκο με ροκ μουσική, που χρησιμοποιήθηκε σε όλα τα τραγούδια ελληνικός στίχος.

Πρόβες στο κλαμπ «Χόμπι»

Το συγκρότημα και ο Σιδηρόπουλος ξεκίνησαν εντατικές πρόβες στο κλαμπ «Χόμπι», που τους είχε παραχωρηθεί. Τον Οκτώβριο μπήκαν στο στούντιο και ηχογράφησαν αρχικά ένα δοκιμαστικό με δύο τραγούδια. Το ένα ήταν ο «Μπάμπης ο Φλου».

Μέσα από τη γνωριμία του Σιδηρόπουλου με τον Θοδωρή Σαραντή, τότε υπεύθυνου ξένου ρεπερτορίου της ΕΜΙΕΛ (πρώην Columbia), ήρθε σε επαφή με τον διευθυντή της εταιρείας, Γιώργο Πετσίλα, ο οποίος συμφώνησε να κυκλοφορήσει τον δίσκο. Την παραγωγή ανέλαβε ο Σαραντής με βοηθό τον Μάνο Ξυδού και οι ηχογραφήσεις έγιναν στα στούντιο της Columbia στη Ριζούπολη.

Η απάντηση του Πουλικάκου

Ο δίσκος κυκλοφόρησε καθυστερημένα τον Μάιο του 1979. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου 1990, σε ηλικία 42 ετών από υπερβολική δόση ηρωίνης. Πήρε μαζί του την απάντηση στο ερώτημα, αν ο «Μπάμπης ο Φλου» ήταν υπαρκτό πρόσωπο ή πλάσμα της φαντασίας του. «Το πιθανότερο είναι να είναι κάποιος συνδυασμός μεταξύ πραγματικότητας και φανταστικού», είναι η απάντηση που έδινε ο Δημήτρης Πουλικάκος.

Ο πατέρας του Νίκου Τζονιχάκη

Αρκετές ήταν οι πιθανές εκδοχές που κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας. Επικρατέστερη θεωρήθηκε αυτή σύμφωνα με την οποία ο Μπάμπης ο Φλου ήταν ο πατέρας του Νίκου Τζονιχάκη, ο Μπάμπης Τζονιχάκης. Ο Νίκος Τζονιχάκης, που πέθανε το 2019 σε ηλικία 75 ετών, υποστήριζε ότι ο πραγματικός «Μπάμπης ο Φλου» ήταν ο πατέρας του.

«Πάντα πιωμένος κι άνεργος / ήταν ωραίος ο Μπάμπης ο φλου, μουρμούραε μόνος και διαρκώς / σού λεγε φλου, φίλε μου όλα είναι φλου», έλεγαν οι στίχοι του Παύλου Σιδηρόπουλου και σύμφωνα με τον Νίκο Τζονιχάκη, περιέγραφε απλά τον πατέρα του, Μπάμπη Τζονιχάκη.

Το δεδομένο είναι ότι ο Νίκος Τζονιχάκης, εκτός από υδραυλικός, υπήρξε τραγουδιστής και ποιητής και για πολλά χρόνια είχε απομονωθεί στους Καθενούς Ευβοίας.

Μάλιστα, ο Παύλος Σιδηρόπουλος μελοποίησε ένα ποίημά του, το περίφημο «Τζονιχάκειον Άσμα», το οποίο υπάρχει στον δίσκο Εν Λευκώ.

Ο μοναχός στο Άγιο Όρος

Το 2015 εμφανίστηκε και ο μοναχός Προκόπιος στο Άγιο Όρος. Ισχυρίστηκε ότι είναι ο «Μπάμπης ο Φλου». Δήλωνε φίλος και γείτονας με τον Παύλο Σιδηρόπουλο, όμως ούτε οι ηλικίες τους ταίριαζαν, αλλά και όσα ο μοναχός δήλωνε:

«Ήμασταν γείτονες, εγώ στο Αιγάλεω, αυτός στο Χαϊδάρι», έλεγε. Μόνο που ο Παύλος Σιδηρόπουλος δεν έμεινε ποτέ στο Χαϊδάρι.