Μία Ελληνίδα στο χαρέμι: «Τράβα μαλλί» έως την Αίγυπτο με το αεροπλάνο του Ωνάση

Ιστορίες από την ταινία «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι». Το αεροπλάνο του Αλέξανδρου Ωνάση, ο Χρόνης Εξαρχάκος που σχεδόν έβαλε τα κλάματα, ο κρυμμένος πιλότος και η Ρένα Βλαχοπούλου που βούτηξε την Μαρία Ιωαννίδου σε μια γούρνα.

Μία Ελληνίδα στο χαρέμι: «Τράβα μαλλί» έως την Αίγυπτο με το αεροπλάνο του Ωνάση

Η ταινία «Μία Ελληνίδα στο χαρέμι», βγήκε το 1971 στις αίθουσες. Είχε ήδη αρχίσει η παρακμή του ελληνικού κινηματογράφου και η πτώση των εισιτηρίων και ο Φιλοποίμην Φίνος αποφάσισε να γυρίσει αυτή την ταινία, που θεωρήθηκε μια από τις ακριβές παραγωγές για τα δεδομένα της εποχής. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Γιάννης Δαλιανίδης. Πρωταγωνίστησαν, μεταξύ άλλων, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Χρόνης Εξαρχάκος, ο Βαγγέλης Σειληνός και η Μαρία Ιωαννίδου.

Η υπόθεση

Η Ρένα, μια τηλεφωνήτρια σε μεγάλη επιχείρηση, προσπαθεί να συντηρήσει τον εαυτό της και τα δύο άνεργα και ξεμυαλισμένα αδέλφια της, έναν εφευρέτη και έναν μουσικό. Μετά από μια παρεξήγηση για ένα κερδοφόρο λαχείο, η Ρένα βρίσκεται στη Ρόδο μαζί με τα αδέλφια της, παριστάνοντας το μέντιουμ. Όταν τους παίρνουν είδηση, το σκάνε με ένα μικρό αεροπλάνο, το οποίο, όμως, πέφτει σε μια έρημο. Εκεί, συλλαμβάνονται και καταλήγουν στο χαρέμι ενός σεΐχη, στον οποίο η Ρένα θα αποκαλύψει, κατά τύχη, μια συνωμοσία εις βάρος του και εκείνος θα εντυπωσιαστεί και θα την πάρει ως μοναδική του γυναίκα.

Οι εκδοχές για την έρημο

Σχετικά με την τοποθεσία των γυρισμάτων, ο Γιάννης Δαλιανίδης είχε πει ότι έγιναν στη Λούτσα και στην Ελευσίνα: «Το 1971 γυρίζω το Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι με την Ρένα Βλαχοπούλου. Ήμουν έτοιμος να φύγω για Αίγυπτο για να βρω την έρημο και τις οάσεις που χρειαζόμουν. Μου είχαν μιλήσει για μια τοποθεσία με άμμο και στην Κύπρο, που έμοιαζε με έρημο. Ένα μεσημέρι που ο δρόμος μου με έφερε στην Λούτσα, βλέπω μπουλντόζες και λόφους άμμου στην προσπάθεια του Δήμου να διαμορφώσει την παραλία. Πήγα εκεί και έκανα όλες τις σκηνές της ερήμου. Για όαση χρησιμοποίησα ένα κτήμα της Ελευσίνας γεμάτο φοινικόδεντρα».

Στην εκπομπή «Στην Υγειά Μας ρε Παιδιά», η Μαρία Ιωαννίδου είχε δηλώσει ότι ήταν «ο καρπαζοεισπράκτορας που έτρωγε τις φάπες από τη Ρένα Βλαχοπούλου». Συγκεκριμένα, υπήρχε μία σκηνή στην όαση, όπου έπρεπε να πιει νερό από μια βρώμικη γούρνα. Η ίδια δίσταζε, ωστόσο η Βλαχοπούλου την άρπαξε από τα μαλλιά και την βούτηξε μέσα για «να τελειώνει η σκηνή».

Υπάρχουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η σκηνή που οι πρωταγωνιστές πέφτουν με το αεροπλάνο και περιπλανώνται στην έρημο, γυρίστηκε στη Λήμνο, συγκεκριμένα στη «Σαχάρα της Λήμνου», στην περιοχή Γομάτι, στις πλαγιές του χωριού Κατάλακκο. Πρόκειται για μια επιφάνεια, 70 στρεμμάτων, γεμάτη με αμμόλοφους.

Το αεροπλάνο του Ωνάση και η Αίγυπτος

Μπορεί για την… έρημο στην οποία περιπλανώνται οι πρωταγωνιστές να υπάρχει… διάσταση απόψεων όμως δεν ισχύει το ίδιο για το αεροπλάνο που βλέπουμε στην ταινία. Αυτό ανήκε στον Αλέξανδρο Ωνάση. Μάλιστα σε συνέντευξή που παραχώρησε τον περασμένο Μάιο στο iefimerida, η Μαρία Ιωαννίδου αποκάλυψε τι ακριβώς συνέβη στην περιβόητη σκηνή όπου ακούγεται ο Χρόνης Εξαρχάκος να λέει: «τράβα μαλλί». Μια σκηνή που γυρίστηκε… όχι πάνω από τον ισθμό της Κορίνθου, αλλά πάνω από τη διώρυγα του Σουέζ: «Το πλάνο ήταν αληθινό. Ο πιλότος ήταν ξαπλωμένος στο… πάτωμα και ο οπερατέρ τραβούσε τον Χρόνη που υποτίθεται ότι το πιλόταρε. Όμως ο Εξαρχάκος είχε φοβηθεί πάρα πολύ, σχεδόν είχε βάλει τα κλάματα, γιατί ήταν επικίνδυνη σκηνή. Αναγκαστήκαμε να προσγειωθούμε δύο φορές για να συνέλθει. Είχαμε πετάξει κανονικά με το αεροπλάνο το οποίο ήταν του Αλέξανδρου Ωνάση! Μας το είχε παραχωρήσει και φτάσαμε μέχρι την Αίγυπτο!».