Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος: Άμα το έχει η κούτρα σου…

Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος δεν είναι από τα αγαπημένα παιδιά της επανάστασης του 1821. Οι ιστορικοί αν δεν τον αποκηρύσσουν, κρατούν αποστάσεις από τα έργα και τις ημέρες του.

Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος: Άμα το έχει η κούτρα σου…

Είναι γνωστό πως όταν ξέσπασε η Επανάσταση ο Μαυροκορδάτος έσπευσε να ενωθεί με τους επαναστάτες. Έπλευσε με ένα πλοίο από το Λιβόρνο στη Μασσαλία, μαζεύοντας Έλληνες και φιλέλληνες και κατευθύνθηκε για την ελεύθερη Πάτρα ή μάλλον για την Πάτρα που νόμιζε πως είχε απελευθερωθεί. Εν πλω ενημερώθηκε πως η πόλη βρισκόταν ακόμα στα χέρια των Οθωμανών, γι' αυτό και βολεύτηκε με την προοπτική του Μεσολογγίου.

Όταν το πλοίο του μπήκε στο λιμάνι, οι Μεσολογγίτες έτρεξαν να δουν περί τίνος επρόκειτο. Θέλησε να τους καλοπιάσει, για να τον καλοδεχτούν κι έδωσε τις καλύτερες συστάσεις για τον εαυτό του. «Είμαι ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και το καράβι μου είναι γεμάτο πολεμοφόδια και τρόφιμα για την πόλη σας», τους είπε.

Οι Μεσολογγίτες ενθουσιάστηκαν, ο Μαυροκορδάτος και η κουστωδία του αποβιβάστηκαν αλλά σε λίγο διαδόθηκε πως φάνηκαν από μακριά δύο τουρκικά πολεμικά πλοία. Ο πρίγκιπας διέταξε τότε τους ανθρώπους του να πυρπολήσουν και να βουλιάξουν το καράβι του, για να μην πέσουν πολεμοφόδια και τρόφιμα στα χέρια των εχθρών.

Η ειρωνεία του πράγματος; Το πλοίο αυτό κατά πάσα πιθανότητα ήταν άδειο και κάηκε χωρίς λόγο αφού τα περίφημα τουρκικά πλοία δεν εμφανίστηκαν ποτέ.