Λόρενς της Αραβίας: Τον προόριζαν για πρωθυπουργό! Τον έφαγε ο Τσόρτσιλ;

Ο θάνατος του Τ. Χ. Λόρενς και η θεωρία συνομωσίας που κάνει λόγο για σχέδιο δολοφονίας από τον κύκλο του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Λόρενς της Αραβίας: Τον προόριζαν για πρωθυπουργό! Τον έφαγε ο Τσόρτσιλ;

Στις 13 Μαΐου 1935 ο Τ. Χ. Λόρενς, ο επονομαζόμενος Λόρενς της Αραβίας ή Πρίγκιπας της Μέκκας, ενώ οδηγεί την αγαπημένη του μηχανή Brough Superior SS100, σ’ έναν επαρχιακό δρόμο του Ντόρσετ βρίσκεται αναπάντεχα αντιμέτωπος με τη μοίρα του. Η πτώση του από το δίκυκλο τον οδηγεί στο νοσοκομείο και έξι μέρες αργότερα υποκύπτει στα σοβαρά τραύματά του. Ο θάνατός του μέχρι σήμερα προκαλεί τους απανταχού συνωμοσιολόγους και είναι αλήθεια ότι πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες του δυστυχήματος παραμένουν αναπάντητα.

Η επίσημη εκδοχή μιλά για την αποτυχημένη προσπάθειά του να αποφύγει δύο δεκατετράχρονους ποδηλάτες σε σημείο χωρίς ορατότητα και υπό καταρρακτώδη βροχή. Ωστόσο από τα σημάδια μαύρης μπογιάς στη μοτοσυκλέτα του φαίνεται αληθοφανές το σενάριο με το μαύρο φορτηγό που πετάχτηκε στο δρόμο του και τον χτύπησε. Είναι γνωστό ότι δύο ώρες νωρίτερα ο Λόρενς είχε πάρει ένα τηλεγράφημα από τον φίλο του Χένρι Ουίλιαμσον ο οποίος του ανέφερε ότι όλα βαίνουν καλώς, εννοώντας αφενός ότι είχε δρομολογηθεί η συνάντηση με τον Χίτλερ και είχε εγκριθεί το Γερμανικό δάνειο για την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ύψους 5 δισ. μάρκων.

Η οικονομική κατάσταση της Μεγάλης Βρετανίας ήταν οικτρή και μια τέτοια κίνηση θα ανακούφιζε την παραπαίουσα αυτοκρατορία. Ο Λόρενς της Αραβίας, διάσημος από την εμπλοκή του στον πόλεμο των Αράβων κατά των Οθωμανών, είχε αποστρατευθεί και περνούσε τον καιρό του σε μια αγροικία στο Ντόρσετ, μεταφράζοντας Όμηρο. Η προσωπικότητα, η φήμη και η λογιοσύνη του έγιναν πόλος έλξης για μια κοινότητα ανθρώπων που ενδιαφέρονταν να βγάλουν τη Μεγάλη Βρετανία από το αδιέξοδο μιας ενδεχόμενης πτώχευσης αλλά και μιας σύγκρουσης με την ταχύτατα αναπτυσσόμενη Γερμανία.

Ανάμεσά τους ήταν ο λογοτέχνης Χένρι Ουίλιαμσον και η πριγκίπισσα Χοενλόε, που είχαν εκφράσει τη συμπάθειά τους για το αναδυόμενο ναζιστικό καθεστώς. Ήταν όμως και ο ισχυρός τραπεζίτης Μόνταγκιου, όπως και το αφεντικό των μυστικών υπηρεσιών Τζόζεφ Μπολ. Όλοι αυτοί θεωρούσαν πως η λαμπερή προσωπικότητα του Λόρενς θα μπορούσε να ελέγξει απόλυτα τον δικτάτορα-μαριονέττα Αδόλφο Χίτλερ. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως προόριζαν τον Λόρενς ακόμα και για πρωθυπουργό. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον Ουίνστον Τσόρτσιλ που την εποχή εκείνη είχε αρχίσει να παίζει όλο και πιο καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Δεν είναι λίγοι μάλιστα όσοι ισχυρίζονται πως η «δολοφονία» του Λόρενς είχε σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια από τον κύκλο του μετέπειτα πρωθυπουργού της νίκης.