Ο άνθρωπος που έριξε την πρώτη πιστολιά στα Δεκεμβριανά!

Ποιος ήταν αυτός που έριξε την πρώτη πιστολιά στα Δεκεμβριανά; Φαίνεται παράξενο αλλά την απάντηση στο ερώτημα την έχει πιθανότατα ο Μανώλης Χιώτης.

Ο άνθρωπος που έριξε την πρώτη πιστολιά στα Δεκεμβριανά!

Ο μήνας Δεκέμβριος έχει βεβαρημένο ιστορικό για την σύγχρονη Ελλάδα καθώς στη διάρκειά του, το 1944, ξεκίνησε μια σειρά ένοπλων συγκρούσεων στην Αθήνα ανάμεσα στις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και στις Βρετανικές και Κυβερνητικές δυνάμεις που μεγέθυνε το χάσμα των πολιτικών διαφορών και έγινε το προοίμιο ενός ολέθριου εμφυλίου. Η έναρξη των επεισοδίων πυροδοτήθηκε από πυροβολισμούς εναντίον της διαδήλωσης του ΕΑΜ μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Οι 33 νεκροί και οι 148 τραυματίες από τις τάξεις των διαδηλωτών έγινε η θρυαλλίδα των γεγονότων που ακολούθησαν.

Οι μοιραίοι πυροβολισμοί προήλθαν φυσικά από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο επίμαχο σημείο. Ωστόσο είναι πιθανόν η πρώτη πιστολιά, που ήταν το σύνθημα για το μακελειό να μην βγήκε από επίσημη κρατική κάνη αλλά από το όπλο ενός ανθρώπου του παρακράτους.

Ο Χαράλαμπος Μπουχός ήταν ένας Μενιδιάτης νταής του μεσοπολέμου, μπράβος πολιτικού της δεξιάς με τρεις καταδίκες σε ισόβια. Ο Μπουχός εκτελούσε ταυτόχρονα χρέη μπράβου στο μπουζουξίδικο «Το Δάσος» του Αντώνη Βλάχου στην Ιερά οδό και συμμετείχε στους πιο σκληρούς τσαμπουκάδες της νύχτας εκείνη την εποχή. Ο Μανώλης Χιώτης αναφέρει πως άκουσε με τα ίδια του τα αυτιά τον Χαράλαμπο Μπουχό να κοκορεύεται πως ήταν αυτός που έριξε την πρώτη πιστολιά στα Δεκεμβριανά!

Φαίνεται ότι η ελληνική Ιστορία γράφτηκε σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους του περιθωρίου και το τραγικό είναι ότι κάποιοι επένδυσαν σε αυτό.