Καραμανλής σε Ωνάση: «Ρε εγώ τουφεκάω δέκα σαν κι εσένα την ημέρα»

Έγινε ή όχι το επεισόδιο μεταξύ Κωνσταντίνου Καραμανλή - Αριστοτέλη Ωνάση παραμονές των εκλογών «βίας και νοθείας»; - Η φήμη ότι ο πρωθυπουργός άρπαξε τον μεγιστάνα από το πέτο και η αντίδραση του τελευταίου.

Καραμανλής σε Ωνάση: «Ρε εγώ τουφεκάω δέκα σαν κι εσένα την ημέρα»

Πριν από αρκετά χρόνια. Οκτώβριος του 1961 και η Ελλάδα ζούσε σε ρυθμούς βουλευτικών εκλογών. Οι συγκεκριμένες εκλογές έγιναν στις 29 Οκτωβρίου 1961 από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Δόβα. Έγιναν σε κλίμα μεγάλης έντασης και εν μέσω επεισοδίων. Έμειναν στην ιστορία ως «εκλογές βίας και νοθείας». Η κυβέρνηση Καραμανλή, τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις κατηγορήθηκαν ότι προέβησαν προεκλογικά σε εκτεταμένη τρομοκρατία εναντίον των κομμάτων του Κέντρου και της Αριστεράς. Επίσης, σε νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος, εφαρμόζοντας το λεγόμενο Σχέδιο Περικλής. Παροιμιώδης έμεινε η φράση του Γεωργίου Παπανδρέου πως στις εκλογές αυτές «ψήφισαν ακόμα και τα δένδρα».

Στις αρχές του μήνα, ο Αριστοτέλης Ωνάσης μόλις είχε φτάσει με το ιδιωτικό του αεροσκάφος στην Αθήνα. Τότε ενημερώθηκε ότι ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής τον περίμενε στο σπίτι του. Ο Ωνάσης δεν καθυστέρησε και έφτασε στην πρωθυπουργική οικία το ίδιο βράδυ.

Ρεπορτάζ που αρχικά δημοσίευσε η εφημερίδα «Νεολόγος Πατρών» και στη συνέχεια οι περισσότερες μεγάλες εφημερίδες της εποχής, ανέφερε όότι τον εφοπλιστή υποδέχθηκε μαινόμενος ο τότε πρωθυπουργός. «Ρε συ, πώς τόλμησες να ενισχύσεις οικονομικώς το κέντρο; Ρε εγώ τουφεκάω δέκα σαν κι εσένα την ημέρα!», φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι o Κωνσταντίνος Καραμανλής «εξηγριωμένος εχειροδίκησεν εναντίον του και εξύβρισε κατά τρόπον αήθη και αυτόν και τον κ. Σοφοκλήν Βενιζέλον» (εφημερίδα Μακεδονία).

Πάντα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο Κωνστατίνος Καραμανλής έπιασε από το πέτο του σακακιού τον Αριστοτέλη Ωνάση όταν ο τελευταίος αποπειράθηκε να αποχωρήσει. Τότε, ο Ωνάσης φέρεται να είπε: «Πάρε το χέρι σου, γιατί το δικό μου είναι πιο μακρύ από το δικό σου».

«Θα σου δώσω δυο χαστούκια...»

Ο Καραμανλής συνέχισε απτόητος: «Με διαλύσατε ρε! Θέλεις να υποστηρίξεις αυτόν τον Βενιζέλο! Θα φύγω ρε, θα πάω στο χωριό μου, αλλά να ιδώ τι θα γίνετε χωρίς εμένα!».

Η επόμενη αντίδραση του Αριστοτέλη Ωνάση ήταν πιο έντονη. «Αν δε με αφήσεις αμέσως, θα σου δώσω δυο χαστούκια, να ιδώ τότε πώς θα κάνεις προεκλογική περιοδεία», είπε μεταξύ άλλων και αποχώρησε.

Την επόμενη, η ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις) υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ως «μυθεύματα ανάξια διαψεύσεως». Καραμανλής και Ωνάσης δεν έκαναν κάποια δήλωση. Λίγες ημέρες αργότερα, συγκεκριμένα στις 29 Οκτωβρίου του 1961, η ΕΡΕ επικράτησε με 50,81% έναντι 33,66% της Ένωσης Κέντρου (Γεώργιος Παπανδρέου). Στις 4 Νοεμβρίου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός.