Ο Έλληνας γίγαντας, πρόσφυγας από τον Καύκασο, που είχε ύψος 2,37μ. και έζησε στην Πτολεμαΐδα (pics)

Ο Έλληνας γίγαντας είχε ύψος 2,37 μέτρα και έζησε στην Πτολεμαΐδα. Ήταν πρόσφυγας από τον Καύκασο, όπου είχαν καταφύγει χιλιάδες Πόντιοι, διωκόμενοι από τους Τούρκους

Ο Έλληνας γίγαντας, πρόσφυγας από τον Καύκασο, που είχε ύψος 2,37μ. και έζησε στην Πτολεμαΐδα (pics)

Ένα σπάνιο έκθεμα στο Μουσείο Ανατομίας εντυπωσιάζει γιατί δείχνει τον Έλληνα γίγαντα του οποίου ο σκελετός έχει συναρμολογηθεί και διατίθεται για παρατήρηση και μελέτη στους φοιτητές της Ιατρικής σχολής. Όμως ο αποκαλούμενος γίγαντας της Πτολεμαΐδας είχε ύψος 2,37 μέτρα και έζησε στις αρχές του 20ου αιώνα σε μια εποχή, όπου ο μέσος Έλληνας είχε ύψος 1,62. Αυτό φαίνεται και στην φωτογραφία από τον άνδρα που στέκεται δίπλα στον ψηλότερο Έλληνα.

Οι πληροφορίες για τη ζωή του είναι λίγες. Γνωρίζουμε ότι ήταν πόντιος πρόσφυγας από την περιοχή του Καυκάσου, ο οποίος στις αρχές του 20ου αιώνα, με την ανταλλαγή των πληθυσμών κατέβηκε από τα υψίπεδα του Πόντου και ήρθε στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει στη «Μηχανή του Χρόνου» ο Θεόδωρος Τρουπής, καθηγητής περιγραφικής ανατομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Έλληνας γίγαντας εγκαταστάθηκε στην Πτολεμαΐδα. Εκεί έζησε μέχρι και το θάνατό του, περί το 1930.

Ο σκελετός του Έλληνα γίγαντα. Ένα μοναδικό ιστορικό πειστήριο. Πολύτιμο και για τους φοιτητές της Ιατρικής.

Το σημαντικότερο ντοκουμέντο ότι υπήρξε είναι ο σκελετός του. Τα οστά του δωρήθηκαν στο Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ούτως ώστε να γίνει ανατομική παρασκευή και έπειτα η συναρμολόγηση. Το σπουδαίο ανθρωπολογικό εύρημα βρίσκεται στο Μουσείο Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα. Μετά την συναρμολόγηση μετρήθηκε και υπολογίστηκε στα 2,37 μέτρα. Χαρακτηριστικό του μεγέθους του είναι το μηριαίο οστό. Είναι ασυνήθιστα παχύ, μακρύ, ενώ φαίνεται και εντυπωσιακά δυνατό. Κατά τ’ άλλα, στην όψη θα λέγαμε πως μοιάζει με έναν φυσιολογικό ανθρώπινο σκελετό, απλώς μεγεθυμένο.

Οι Καυκάσιοι Έλληνες ζούσαν στις Άλπεις του Πόντου, καθώς και σε ορεινές περιοχές της Ανατολικής Ανατολίας και της Γεωργίας. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, παρότι ελληνικοί πληθυσμοί είχαν εποικήσει σποραδικά τα καυκάσια εδάφη από τα αρχαία χρόνια, η μαζική μετακίνηση Ελλήνων προς τα υψίπεδα ήταν αποτέλεσμα των αυξανόμενων τουρκικών επιθέσεων κατά την οθωμανική εποχή.

πηγή: Μηχανή του χρόνου