Κάποτε στη Νίκαια, περιμένοντας τον Αντώνη Γεωργιάδη να πεθάνει…

Το τροχαίο στην Αθηνών - Κορίνθου, η απεργία των ασθενοφόρων, ο γιατρός από το Ρίο που έφερε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και η… τριτοκοσμική μεταφορά του για εξετάσεις.

Κάποτε στη Νίκαια, περιμένοντας τον Αντώνη Γεωργιάδη να πεθάνει…

Η ιστορία είναι αρκετά παλιά, όμως ήρθε στη μνήμη λόγω του θανάτου του Αντώνη Γεωργιάδη, ο οποίος «έφυγε» σε ηλικία 85 ετών.

Ο θάνατος είχε σκοπό να τον συναντήσει στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας το 1996. Ο Γεωργιάδης όμως δεν πήγε στο… ραντεβού.

Ήταν μεσημέρι της 12ης Μαρτίου 1996, όταν στα δημοσιογραφικά γραφεία άρχισε να κυκλοφορεί η είδηση. Ο Αντώνης Γεωργιάδης είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο. Είχε διακομιστεί στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Η κινητή τηλεφωνία έκανε τότε τα πρώτα της βήματα και ελάχιστοι είχαν κινητά τηλέφωνα. Το διαδίκτυο ήταν για τους περισσότερους άγνωστη λέξη και η φυσική παρουσία των δημοσιογράφων στον χώρο του ρεπορτάζ απολύτως απαραίτητη.

Δημοσιογράφοι από τα ραδιόφωνα, τα τηλεοπτικά κανάλια, τις αθλητικές και τις πολιτικές εφημερίδες μαζευτήκαμε στο νοσοκομείο, περιμένοντας να πεθάνει ο Αντώνης Γεωργιάδης. Οι πληροφορίες που έδιναν ανεπισήμως οι γιατροί δεν άφηναν περιθώρια για κάτι άλλο. «Είναι πολυτραυματίας και δεν θα τα καταφέρει» έλεγαν. Το ιατρικό ανακοινωθέν ανέφερε: «Η κατάσταση του Αντώνη Γεωργιάδη είναι κρίσιμη. Έχει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Επίσης, κακώσεις στην κοιλιά, στον θώρακα και στα νεφρά».

Ο Βαρδινογιάννης και η ενημέρωση

Ο προσωπικός φίλος του, Μιχάλης Τροχανάς, πρόεδρος τότε στην ΑΕΚ, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο νοσοκομείο. Αρκετοί ακόμα άνθρωποι του ποδοσφαίρου όπως ο Ντ. Μπάγεβιτς, ο Λ. Νικολάου, ο Αλ. Κούγιας, ο πρόεδρος του Πανηλειακού, Σάκης Σταυρόπουλος. Εκεί και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Ζήτησε προσωπική ενημέρωση από τους γιατρούς.

Ο Αντώνης Γεωργιάδης είχε τραυματιστεί σε τροχαίο. Τότε η αστυνομία είχε αναφέρει ότι επέστρεφε με το προσωπικό του αυτοκίνητο, ένα Τογιότα Καρίνα, στον Πύργο καθώς ήταν προπονητής στον Πανηλειακό. Το αυτοκίνητο, όμως, λόγω ολισθηρότητας του δρόμου ξέφυγε από την πορεία του στο 48,5ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Αθήνας - Κορίνθου και προσέκρουσε αρχικά στο στηθαίο του δρόμου. Στη συνέχεια κατέληξε με σφοδρή ταχύτητα στα βράχια. Η διακομιδή του έγινε με περιπολικό της τροχαίας, λόγω της απεργίας των ασθενοφόρων.

Το χαλασμένο ασανσέρ

Ο Αντώνης Γεωργιάδης ήταν σε κώμα και η αναπνοή του υποστηριζόταν με τεχνητά μέσα στη ΜΕΘ, όταν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ζήτησε από τον πρόεδρο του νοσοκομείου να μάθει ποιος ήταν ο κορυφαίος γιατρός για αυτές τις περιπτώσεις. Του είπαν για έναν γιατρό από το νοσοκομείο του Ρίου. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης σήκωσε το τηλέφωνο και ο συγκεκριμένος γιατρός, άγνωστο πώς, έφτασε στη Νίκαια ύστερα από περίπου δύο ώρες. Αμέσως ζήτησε να γίνουν κάποιες εξετάσεις. Για να συμβεί αυτό, έπρεπε ο ασθενής να μεταφερθεί σε άλλον όροφο. Μόνο που το ασανσέρ στη συγκεκριμένη πτέρυγα είχε χαλάσει.

Ξαφνικά ξεκίνησε μια επιχείρηση μεταφοράς του Αντώνη Γεωργιάδη με όσο το δυνατόν λιγότερη έκθεση σε μικρόβια. Ο όροφος εκκενώθηκε, οι δημοσιογράφοι αποχώρησαν, τα παράθυρα έκλεισαν και οι νοσηλευτές πήραν τρέχοντας τον τραυματία. Τον μετέφεραν σε άλλη πτέρυγα, η οποία επικοινωνούσε με τον συγκεκριμένο όροφο κι από εκεί με ασανσέρ που λειτουργούσε εκεί όπου έγιναν οι εξετάσεις.

Ο Ντέμης που έγινε πρωτοσέλιδο

Την άλλη μέρα, 13 Μαρτίου 1996, ο γιατρός από το Ρίο έλεγε ότι ο Αντώνης Γεωργιάδης θα ζήσει. Παρά το γεγονός αυτό, οι εφημερίδες είχαν έτοιμο το αφιέρωμα και περίμεναν τηλεφώνημα απ’ όσους δημοσιογράφους ήμασταν στο νοσοκομείο. Το βράδυ οι δημοσιογράφοι χωριστήκαμε στα δύο. Οι μισοί έμειναν έξω από τη ΜΕΘ και οι άλλοι μισοί σπεύσαμε σε κοντινό καφενείο. Ήταν ημέρα Κυπέλλου και η βραδιά που ο Ντέμης Νικολαΐδης έκανε την Τούμπα να τον χειροκροτεί. Με τη φανέλα του Απόλλωνα με δύο γκολ -το πρώτο ο Κόλα- οδηγούσε την ομάδα του στη νίκη επί του ΠΑΟΚ με 3-1 μέσα στην Τούμπα.

Οι εφημερίδες περίμεναν το τηλεφώνημα καθώς το πρωτοσέλιδο για τον θάνατο του Αντώνη Γεωργιάδη ήταν έτοιμο. Εκείνη την ημέρα ο Ντέμης Νικολαΐδης έγινε πρωτοσέλιδο. Ο Αντώνης Γεωργιάδης δεν πήγε στο… ραντεβού με τον θάνατο. Έμεινε αρκετό καιρό στο νοσοκομείο και ταλαιπωρήθηκε πολλά χρόνια από προβλήματα.